Megszavazta az orosz parlament alsóháza második, fő olvasatában a külföldi ügynöknek minősített külföldi tömegtájékoztatási eszközök pótlólagos szabályozásáról rendelkező törvénytervezetet, amely egyebek között lehetővé teszi természetes személyek, így például újságírók külföldi ügynökké minősítését is.
Az oroszok külföldi ügynökökre vonatkozó szabályozása eddig is érvényes volt a civil szervezetekre, illetve minden olyan médiumra, ami kap támogatást külföldi forrásokból. Nekik a az impresszumban fel kell tüntetniük, hogy külföldi ügynökök, egy sor extra követelménynek kell megfelelniük és sok tekintetben korlátozott a mozgásterük. A törvény kiterjesztésével a hatóságok természetes személyeket is elkönyvelhetnének külföldi ügynöknek, ami így minden olyan újságírót és bloggert érintene, akik külföldről kapnak pénzt akár csak egy cikkért.
Oroszországi tevékenységükhöz a külföldi ügynöknek minősített külföldi médiumok kötelesek lesznek egy hónapon belül orosz jogi személyként bejegyeztetni magukat, aki pedig már megkapta ezt a besorolást, az előírásnak jövő év február 1-jéig kell eleget tennie. A jogszabály lehetővé teszi majd az ilyen médiumokhoz való internetes hozzáférés letiltását, amennyiben megsértik az információ terjesztésére vonatkozó előírásokat.
Az előterjesztők szerint az új szabályozás az orosz tömegtájékoztatási eszközökre nem terjed ki, és a szólás szabadságát nem korlátozza. A külföldi ügynöknek minősített médiumok sajtóanyagainak megosztása álláspontjuk szerint nem szolgáltat majd alapot magánszemélyek külföldi ügynökké nyilvánításához, mert ennek egy másik feltétele a külföldi támogatás elfogadása lenne.
Az orosz törvényhozók egybehangzóan állítják, hogy a külföldi ügynökké minősítésnek nem lesznek komoly következményei, emberi jogi szervezetek szerint azonban elég aggasztó a módosítás, mert ez újabb lépés a független média elhallgattatása felé. A jogszabályi változás a kezdeményezők szerint válaszlépés arra, hogy az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma megkövetelte az orosz állami finanszírozású RT America külföldi ügynökként való bejegyzését.
(MTI - Index)