A hágai bevásárlóutcán egy késes támadás során több ember megsérült péntek este - írja a rendőrségre hivatkozva a BBC.
Az Express szerint egy nagyon forgalmas környéken történt az eset, ami a Black Friday miatt péntek este még jobban tömve volt.
A hágai rendőrség azt írja a Twitter-csatornáján, hogy egy 40-50 év közötti férfit keresnek nagy erőkkel. A környéket a rendőrség lezárta.
Mint korábban beszámoltunk róla, ma Londonban is történt egy késelés, a London Bridge-en sétáló járókelőkre támadt egy férfi péntek délután a brit fővárosban. A férfit előbb civilek próbálták megfékezni, majd lelőtték a rendőrök. Az incidensnek több sérültje volt. A helyszínre terrorellenes nyomozók érkeztek - fogalmaz a HVG.
Szombati frissítés: A nem észak-afrikai nem terrorista szökésben van
Három fiatalt sebesített meg a továbbra is szökésben lévő hágai késelő – közölte a holland rendőrség péntek este.
Elmenekült az a férfi, aki péntek este több embert késsel megsebesített a hollandiai Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcájában – közölte a holland rendőrség információira hivatkozva a helyi sajtó. Az NOS holland közszolgálati televízió szerint egyelőre nem sejtenek terrorista motívumot a támadás mögött.
A rendőrség Twitter-üzenetében arról számolt be, hogy a mentőszolgálatok a helyszínre érkeztek, és megkezdték a sebesültek ellátását. A karácsonyi szezon nyitányának számító bevásárlónap miatt zsúfolt utcát és környékét lezárták. A rendőrség közleménye szerint a sebesülteket rövid kórházi kezelést követően hazaengedték.
„Jelenleg a gyanúsítottat keressük, de eddig még senkit sem vettek őrizetbe” – közölte Marije Kuiper rendőrségi szóvivő. Mint mondta, egyelőre nincs személyleírásuk az elkövetőről, ugyanakkor pedig hangsúlyozta: téves volt a korábbi rendőrségi közlés, miszerint egy 40-es éveiben járó észak-afrikai származású férfit keresnének.
Az első bejelentések még arról szóltak, hogy egy 45-50 éves férfit keresnek, aki kendőt és szürke tréningruhát visel. A helyi sajtó információi szerint a feltehetően észak-afrikai származású férfi nem célzottan támadt, hanem véletlenszerűen sebesítette meg a közelében tartózkodó járókelőket.
Marije Kuiper rendőrségi szóvivő közlése szerint még nem tisztázott, hogy a késelés terrortámadásnak minősül-e.
2. frissítés: Gyerekeket késelt a támadó
Tizenéves gyerekek a péntek esti hágai késelés sebesültjei - közölte szombaton NOS holland közszolgálati televízió. A támadót egyelőre nem fogták el.
A híradás szerint a késeléses támadásban egy 13 éves kisfiú és két 15 éves kislány sebesült meg könnyebben. Mindnyájukat elengedték már a kórházból.
Az eddigi hírügynökségi jelentésekben az szerepelt, hogy a sebesültek fiatalok, de a koruk, illetve a nemük nem derült ki. A hatóságok nem adtak róla hivatalos tájékoztatást.
Zoom
A késelés helyszíne (kép: RT)
Az eset péntek este történt ötszáz méterre a parlament épületétől, Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcáján, amely zsúfolt volt a karácsonyi szezon kezdete, illetve a "fekete pénteki" bevásárlások miatt. A támadó kereket oldott.
Könnyedén ugrándozva menekült
A NOS megszólaltatott két szemtanút, akik azt mondták, hogy a megsebesített kislányok sikítva menekültek az utcáról egy boltba. Egy másik szemtanú pedig arról számolt be, hogy egy atletikus testalkatú férfi futott el a helyszínről, könnyedén ugrándozva át az útjába kerülő akadályokon.
Az RT szerint egy negyvenes évei végén járó észak-afrikai vagy közel-keleti származású elkövetőt keresnek:
A hatóságok azóta nagy erőkkel keresik az elkövetőt, a hágai rendőrség minden emberét bevetette a hajtóvadászatban, de egyelőre nem találják. Híradások szerint razziákat tartanak a vasúti pályaudvarokon, ellenőrzik a tömegközlekedési eszközöket.
Az elkövető indítéka nem ismert, de a hatóságok semmit se zárnak ki.
3. frissítés: Megfiatalodott az elkövető
Elfogták a hágai késes támadás feltételezett elkövetőjét, egy 35 éves férfit - közölte a holland rendőrség.
A Twitteren megjelent közleményéből arra lehet következtetni, hogy a feltételezett elkövető hajléktalan. "A gyanúsítottnak nincs állandó otthona vagy szállása" - fogalmazott a rendőrség.
Péntek este Hága belvárosában megkéseltek három embert, sajtértesülések szerint egy 13 éves kisfiút és két 15 éves kislányt. Mindhárman könnyebben megsebesültek.
(MTI nyomán)