Orvosi vizsgálatra Kubába utazott Evo Morales volt bolíviai elnök, aki választási csalás gyanúja miatt lemondani kényszerült és Mexikóba menekült – közölte pénteken egy, a politikushoz közelálló személy.
Gabriela Montano korábbi bolíviai egészségügyi miniszter elmondta, hogy Morales ugyanazt a kubai orvoscsapatot keresi fel, amelyik kezelte hazájában. Szavaiból nem tűnt ki, hogy egy rutinvizsgálatról van szó vagy egy adott betegség műtéti kezeléséről.
A mexikói külügyminisztérium megerősítette, hogy Morales pénteken „ideiglenes látogatásra” Kubába távozott. Látogatása várhatóan rövid idejű lesz – derült ki a tájékoztatásból.
Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges abszolút többséget, nincs is szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek.
A csalás gyanúja miatt az elnök kénytelen volt lemondani, és elmenekült az országból. Mexikóba november 11-én érkezett és azóta nem hagyta el az észak-amerikai országot.
(MTI)