2020. január 24., péntek, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:19 A Fidesz vezetése már egy évvel korábban tudott a szexvideóról11:33 Francia tankönyv: "A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte"10:48 Az EU-vezetők aláírták a Brexit-megállapodást10:13 Még hogy nincs igényük a magaskultúrára: roma polgártársunk találkozása a filharmonikusokkal09:46 A harmadgenerációs holotúlélő nem vétózhat: öt nappal a szavazás előtt módosították a Jobbik választási szabályzatát09:06 Igen színes kulturális találkozó színhelye volt ismét Budapest08:55 Négyen löktek le egy férfit az újbudai kórház bejárati lépcsőjéről08:39 A farmerek egyik felesleges terhét csökkentette az amerikai kormányzat08:15 Újabb koronavírusos esetet vizsgálnak, ezúttal Texasban07:48 Gázszállító teherautó robbant fel Limában - legalább tizenegy gyerek szenvedett súlyos égési sérüléseket07:32 Ukrajna újabb fogolycseréről tárgyal Oroszországgal06:58 Üdvözli az MPP és az EMNP egyesülését a Mi Hazánk22:33 Öngyilkos lett egy férfi a szerb parlament lépcsőjén22:03 Az amerikai kormányzat visszaszorítja a szülési turizmust21:42 Inkább ilyen reklámokra lenne szükség
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A gender- mellett már a karbonsemlegesség is fontos az EU-nak

Reklám

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően péntek hajnalban.
Charles Michel Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, az Európai Tanács hosszú vita után jutott megállapodásra abban a fontos kérdésben, hogy Európa a világ első teljesen karbonsemleges kontinensévé váljon.
A belga politikus arról tájékoztatott, hogy Lengyelország nem akadályozta meg a találkozó klímavédelemmel összefüggő állásfoglalását, ugyanakkor nem vállalt kötelezettséget az abban foglaltak végrehajtására.
Az állásfoglalás szövegét idézve elmondta, az Európai Tanács elismeri és tiszteletben tartja a tagállamok azon jogát, hogy önmaguk döntsenek energiaellátásuk biztosításához legmegfelelőbb technológiákról.
Elmondta, hogy az átállás jelentős állami támogatást és magánbefektetéseket igényel. E tekintetben az Európai Tanács üdvözölte az Európai Beruházási Bank bejelentését, amely szerint egymilliárd eurós beruházással támogatja az éghajlatváltozás elleni fellépést a 2021 és 2030 közötti időszakban.
Az Európai Tanács üdvözölte az Európai Bizottság azon bejelentését is, amely szerint 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépés jegyében.
Beszámolt arról is, hogy a tanácskozás első munkanapján megbeszélést folytattak az uniós költségvetésről az uniós tanács soros elnökségét betöltő Finnország által készített, számadatokat is tartalmazó tárgyalási keretdokumentum alapján.
Az elfogadott állásfoglalás szövegét ismertetve elmondta azt is, hogy az EU megerősítette a Törökország ciprusi területen végzett, jogellenesnek tartott fúrási tevékenységeire vonatkozó korábbi álláspontját.
Kijelentették továbbá, hogy a Törökország és Líbia közötti, a Földközi-tengeren fekvő tengeri területeik elhatárolásáról szóló egyetértési megállapodás sérti egyes államok önállóságát, nem felel meg a Tengerjogi Egyezménynek, és semmilyen jogi következménnyel nem járhat más államokra nézve – tette hozzá a tanács elnöke.
Angela Merkel német kancellár nyilatkozata szerint az éjszakába nyúló intenzív vitákat követően elmondható, hogy „mindannyian elkötelezettek vagyunk a klímasemlegesség 2050-ig történő elérése iránt”.
Tájékoztatása szerint egy tagállam, Lengyelország nem vállalt kötelezettséget a közös nyilatkozat végrehajtására, ezért a tanács úgy döntött, hogy a kérdéshez jövő év júniusában visszatér.
Kijelentette, nincs megosztottság Európa tagállamai között. Arról van szó, hogy egy tagállamnak még időre van szüksége annak mérlegelésére, hogyan tudja a klímasemlegességhez kellő feladatokat végrehajtani.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a tanácskozást követően arról tájékoztatott, hogy Lengyelország mentesül a klímasemlegesség 2050-ig meghatározott elérése iránti célok végrehajtásának kötelezettsége alól.
Azt mondta, az uniós klímacélokat Lengyelország saját tempóban éri el. Hozzátette, Lengyelország nem lehet bűnös amiért olyan helyzetben van, hogy a célokat a kitűzött dátumig nem tudja teljesíteni.
„A kívánt átállást biztonságos és gazdasági szempontból az ország számára előnyös módon fogjuk tudni végrehajtani” – fogalmazott.
Kijelentette, a célkitűzés alóli mentesség mind pénzügyi, mind jogi szempontból jó megoldás, az állásfoglalás ugyanis nagy fokú rugalmasságot biztosít Lengyelország számára. Megelégedéssel nyugtázta az Európai Tanács által elfogadott szövegben szereplő nukleáris energiáról szóló kiegészítő záradékot is.
Az Európai Unió tagállamainak állam-, illetve kormányfői csütörtökön kezdődött kétnapos évzáró csúcstalálkozójukon a hétéves uniós költségvetés mellett az éghajlatváltozásról, fontosabb külkapcsolati kérdésekről, valamint Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről tárgyalnak.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready