Az ország elhagyására szólítja fel az iraki parlament a külföldi csapatokat Kászim Szulejmáni bagdadi likvidálása után. Ez ebben a formában a magyar katonákra is vonatkozik, bár a határozatnak nincs kötelező érvénye - írja a HVG az MTI-re hivatkozva.
Az iraki parlamenti képviselők vasárnap határozatot fogadtak el arról, hogy távozásra szólítják fel az országban állomásozó külföldi csapatokat. A bagdadi parlament egyúttal megtiltaná a szárazföld mellett az iraki légtér és tenger használatát is a külföldi katonáknak.
Zoom
Külföldi katonák Bagdadban (kép: AFP)
Minderről azt követően szavaztak, hogy az Egyesült Államok péntekre virradóra iraki földön gyilkolta meg Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kászim Szulejmáni tábornokot.
Jelenleg hozzávetőleg 5000 amerikai katona teljesít szolgálatot Irakban, az USA éppen azt tervezte, hogy ezt a kontingenst pár ezer fővel kiegészíti. Jelenleg 200 magyar katona is szolgál Irakban, Erbíl városában.
A szavazásban nem vettek részt sem a szunnita, sem a kurd képviselők.
A parlamenti határozatok, ellentétben a törvényekkel, nem bírnak kötelező erővel, de a szavazást megelőzően Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki miniszterelnök kijelentette, hogy a parlamentnek sürgős intézkedéseket kell tennie, hogy a lehető leghamarább véget vessen a külföldi csapatok iraki jelenlétének.
"Elvben és gyakorlatban is ez lesz a legjobb Irak számára az esetlegesen felmerülő külső és belső nehézségek ellenére" - hangsúlyozta Mahdi a rendkívüli ülésen.
(HVG - MTI nyomán)