2020. szeptember 29., kedd, Mihály, Kapolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:15 A Tizenkilenc című darabot mutatja be a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház13:01 Bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta Trianon évfordulójára12:52 Jó hír is van12:35 Pintér szerint a közrend, a közbiztonság szilárd, és nincs no-go zóna Magyarországon12:17 Vádat emeltek a zsilettpengés cigány ellen Miskolcon12:05 Vádat emeltek Fekete-Győr ellen11:51 Római legionárius eddigi legrégebbi ismert lemezvértjére bukkantak Németországban11:28 Izraeli válogatott palesztin igazolt az Egyesült Arab Emírségekbe10:55 Folytatódtak az összecsapások Hegyi-Karabahban és környékén10:37 Már emberölés gyanújával nyomoznak a bári kastélytűz ügyében, amelyben a budapesti milliárdos életét vesztette10:22 Trumpot Obama egyik zsidója játszotta el Biden próbavitáin09:54 124 éves Erzsók nénivel és magyar csodaszerrel gyógyított Merkellel is támadnak a csaló áruházak09:40 Északra akart szökni a lelőtt dél-koreai férfi - hamar megtapasztalta a rendszer vendégszeretetét09:25 Nyolcan meghaltak, 851-gyel nőtt a fertőzöttek száma09:14 Kigyulladt egy iskola tetőtere Józsefvárosban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Erdogan most a líbiai akciójához követel uniós támogatást

Reklám

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Politico című hírportálon szombaton megjelent cikkében felszólította az Európai Uniót: ha azt akarja, hogy vége legyen a líbiai konfliktusnak, akkor támogassa Törökország ottani lépéseit, hogy katonai segítséget nyújt a nemzetközileg elismert tripoli kormánynak a Líbiai Nemzeti Hadsereggel (LNA) szemben.
Erdogan abból az alkalomból jelentette meg cikkét, hogy vasárnap Berlinben nemzetközi konferenciát rendeznek a német kormány és az ENSZ szervezésében a líbiai helyzet stabilizálására.
A tanácskozáson részt vesz Fájez esz-Szarrádzs, a tripoli kormány feje és Halífa Haftar tábornok, az LNA vezetője is. Diplomaták közlése szerint a szervezők megpróbálják rávenni a líbiai feleket a fegyvernyugvásra, miután már egy tűzszünetet megkötöttek, valamint arra, hogy a béke érdekében tegyék lehetővé a fegyvernyugvás betartásának ellenőrzését.
Nem tekintik feladatuknak, hogy közvetítsenek a felek között egy hatalommegosztó megállapodás megkötésében.
„Miután Európa kevésbé érdekelt abban, hogy katonai segítséget nyújtson Líbiának (a tripoli kormánynak), nyilvánvaló lehetőség számára, hogy Törökországot támogatja, amely már ígért katonai segítséget. Kiképzésben részesítjük a líbiai biztonsági erőket, és támogatjuk őket a terrorizmus, az embercsempészet és egyéb veszélyes tevékenységek elleni harcban” – írta Erdogan. Ezzel az EU egyúttal azokat az értékeket is támogatná, amelyeket magáénak vall: a demokráciát és az emberi jogokat – tette hozzá.
A török elnök figyelmeztette az EU-t, hogy ha az LNA elsöpörné a tripoli kormányt, akkor Európa újabb fenyegetéssorozattal nézne szembe, mert iszlamista lázadás és terrorhullám törhet ki Líbiában.
Az olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida, amelyek már vereséget szenvedtek Szíriában és Irakban, megvethetik a lábukat Líbiában – fejtette ki.
Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Der Spiegel című német hetilapnak adott és pénteken megjelent interjúban úgy vélekedett: az uniós országoknak készen kell állniuk arra, hogy csapatokat küldjenek Líbiába, amennyiben az szükséges a fegyvernyugvás biztosításához.
Gasszan Szalame, az ENSZ líbiai különmegbízottja az as-Sark al-Avszat című pánarab napilapnak arról beszélt: a világszervezet olyan biztonsági tervet terjesztett elő, amelynek értelmében ki kellene vonni minden külföldi harcost a líbiai konfliktusból.
A szombaton megjelent interjúban Szalame azt hangoztatta, hogy véget kell vetni a külföldi beavatkozásnak. A különmegbízott szerint emellett a vasárnapi berlini konferencia másik célja az lesz, hogy felszámolják a Líbiába irányuló illegális fegyvercsempészetet is.
A berlini eseményre Haftaron és Szarrádzson kívül az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kína, Törökország, a Kongói Köztársaság, az Európai Unió (EU), az Arab Liga, az Afrikai Unió (AU), Algéria, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást.
Görögország nem, pedig érintve érzi magát a konfliktusban a november végén megkötött líbiai-török megállapodások miatt. Ezekben Ankara és Tripoli török és líbiai kizárólagos gazdasági övezeteket határoztak meg a görög Rodosz és Kréta szigetekhez nagyon közel, ami Görögország szerint sérti a szuverenitását.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready