Bezár!
2020. június 4., csütörtök, Bulcsú, Tormás napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:50 "Mi olyanok vagyunk a bukarestiek számára, mint a forró puliszka"22:31 Amerikai igazságügyi miniszter: bizonyítékaink vannak rá, hogy az Antifa szítja az erőszakos cselekményeket22:05 A fekete életek számítanak, folyik a szennymédiából - és a fehér életek érdekelnek valakit?21:52 Szijjártó: korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Csehországba és "Szlovákiába"21:33 Rövidített programmal, de megtartják a Kolozsvári Magyar Napokat21:14 Edzés közben lett rosszul, majd elhunyt az ESMTK 22 éves válogatott birkózója20:52 A becsült ár mintegy négyszereséért kelt el egy Enigma kódfejtő gép egy bécsi aukción20:10 Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót tesz közzé az OSZK19:33 Észak-Korea fiatalos propagandát indított a YouTube-on18:48 Alapszerződések felmondása, ENSZ-hez fordulás - Toroczkai bemutatta a Mi Hazánk trianoni akciótervét18:36 Vádat emeltek egy egri tömegverekedés három résztvevője, köztük két biztonsági őr ellen18:11 Romániában másfélszeresére ugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma17:52 Országos tisztifőorvos: a járvány nyugvópontra érkezett17:41 Valamilyen oknál fogva megint nem a keresztény- és Európa-gyűlölő muszlim hozzászólókra csapott le a "német" rendőrség17:23 Kezdetben sok eső, majd sok napsütés lesz a hétvégén
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Géntemető :: :: Hozzászólások

Aljas trükk, szégyenfolt, demokrácia elleni támadás, hogy az AfD megszavazta az FDP miniszterelnökjelöltjét

Reklám

Megválasztása után egy nappal bejelentette távozását a németországi Türingia tartomány új miniszterelnöke csütörtökön.
Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa erfurti tájékoztatóján közölte, hogy pártja tartományi törvényhozási (Landtag) frakciója kezdeményezi a testület feloszlatását, hogy lemossák a miniszterelnöki tisztség intézményéről azt a "szégyenfoltot", amely annak révén keletkezett, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatásával választották meg a pozícióra.
Mint mondta, ez a kezdeményezés elkerülhetetlenül azzal jár, hogy távozik a tisztségből, illetve új választást tartanak a tartományban.
Aláhúzta, hogy az AfD "egy aljas trükkel megpróbált kárt tenni a demokráciában", a liberálisok pedig elhárítják ezt a próbálkozást.
Zoom
Február 5-én "O1G-zve" tüntettek az FDP székháza előtt Berlinben (fotó: John McDougall / AFP)
Thomas Kemmerich az erfurti Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választás harmadik fordulójában szerezte meg a tisztséget. Az AfD-s képviselők ebben a fordulóban kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki pártja, a AfD, valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatása révén egy vokssal megelőzte a Baloldal (Die Linke) jelöltjét, Bodo Ramelow ügyvezető kormányfőt.
Pártok, civilek, egyházak, zsidók mind tiltakoztak a "felháborító" esemény ellen
A váratlan fordulat országszerte megdöbbenést okozott és tiltakozást váltott ki, számos nagyvárosban tüntetéseket tartottak amiatt, hogy az AfD támogatásával választottak miniszterelnököt Türingiában. Tiltakoztak pártok, társadalmi szervezetek és egyházak. A németországi zsidó közösség több vezetője is elítélte a történteket, hangsúlyozva, egy demokráciában nem fordulhat elő, hogy jobboldali radikálisok támogatásával tesznek meg valakit kormányfőnek.
Kemmerich csütörtöki tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ugyan mérlegelték a reakciókat, az FDP-frakció nem külső kényszerből, hanem belső meggyőződésből kezdeményezi a Landtag feloszlatását.
Arra a kérdésre, hogy miért nem elégszenek meg a bizalmatlansági indítvánnyal, amelynek révén új miniszterelnöke lehetne a tartománynak a parlament feloszlatása nélkül, kijelentette, "a demokratáknak demokratikus többségre van szükségük", és ilyen többséget a mostani erőviszonyok mellett nem lehet kialakítani. Ezért ismét fel kell kérni a választókat, hogy hozzanak döntést a törvényhozás összetételéről.
Az FDP-s politikus leszögezte, hogy nem működtek együtt, nem működnek együtt és a jövőben sem működnek együtt az AfD-vel.
Christian Lindner, az FDP szövetségi elnöke ugyancsak Erfurtban tett sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy Thomas Kemmerich "az egyetlen lehetséges, és egyetlen helyes döntést" hozta meg, és így "24 órán belül kiszabadította magát az AfD-től való függésből".
Mint mondta, demokratikus párt nem működhet együtt az AfD-vel, és nem kerülhet függőségi viszonyba vele.
Még arról is bizalmi szavazást kér, hogy ezek után maradhat-e pártelnök...
Christian Lindner az FDP türingiai szervezetének vezetőivel folytatott válságtanácskozás után arról is szólt, hogy Thomas Kemmerich döntésével olyan helyzet állt elő, amely lehetővé teszi pártelnöki munkája folytatását. Azonban a történtek után mégis bizalmi szavazást kér személyéről az elnökségben, és ezért péntekre összehívja a testületet egy rendkívüli ülésre.
Hozzátette: elvárja a CDU-tól és elnökétől, Annegret Kramp-Karrenbauertől, hogy az FDP példáját követve rendezze sorait.
A tartományi alkotmány szabályai szerint a Landtag feloszlatásához a testület legkevesebb kétharmadának támogatása szükséges. Ezért az FDP-nek az előrehozott választás gondolatával egyetértő eddigi kormánypártok - a Baloldal, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek - mellett az AfD-re vagy a CDU-ra is szüksége van.
A CDU tartományi szervezete csütörtökön elutasította, hogy előrehozott választást tartsanak a tartományban. Közleményük szerint nem lehet a választópolgárokat folyton megszavaztatni csak azért, mert az eredmény nem felel meg a politikusoknak. A türingiai CDU ezzel ismét szembehelyezkedett a párt szövetségi vezetőségével, amely az előrehozott választást tartja a legjobb megoldásnak. Ezt emelte ki Paul Ziemiak pártfőtitkár is berlini nyilatkozatában, amelyben üdvözölte a feloszlatásról szóló kezdeményezést, és bejelentette, a CDU szövetségi vezető testületei pénteken rendkívüli ülésen értékelik a helyzetet.
A vörösöknek bezzeg a kormányra kerülésük sem szégyenfolt
Türingiában a Baloldal-SPD-Zöldek alkotta koalíció a tavaly októberi Landtag-választáson ötévi kormányzás után elveszítette a többségét. A 16 német tartomány között Türingia volt az egyetlen, amelyben az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal vezetésével működött kormány. A koalíciós pártok hosszú egyeztetés után abban állapodtak meg, hogy az új ciklusban megpróbálják kisebbségben folytatni a kormányzást. Ez a kísérlet fulladt kudarcba a szerdai kormányfőválasztáson.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready