Az Európai Bizottság elnöke már hónapok óta nem tölti be a német védelmi miniszteri posztot, csütörtökön mégis tanúvallomást kell tennie a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt a tárca külsős tanácsadókra költött euró tízmilliói ügyében. A testület arra kíváncsi, von der Leyen mit tudott a szerződések elbírálásáról. A Szövetségi Számvevőszék aggályait fejezte ki a szerződésekkel kapcsolatban. Az auditorok a közbeszerzési előírások kijátszását vélelmezik.
A német védelmi minisztérium 2019 első felében 154 millió eurót (kb. 52 milliárd forint) fordított külső szakértők szolgáltatásaira. Korábbi összehasonló adatok híján azt érdemes tudni, hogy a tavalyi év első hat hónapjában az összes többi minisztérium 178 millió eurót költött külső tanácsadókra. Azaz a védelmi tárca egyedül majdnem annyi közpénzt fordított erre a célra, mint a többi 13 minisztérium együttvéve.
A német parlament vizsgálóbizottsága már egy éve vizsgálja a nepotizmus és az adófizetők pénzének pazarlásával kapcsolatos vádakat. A tanúk sorában meghallgattak már a Bundeswehr vezetői és a külsős tanácsadók közül többeket.
Ursula von der Leyen az utolsó a tanúk sorában. Az Európai Bizottság elnöke korábban kijelentette, csak a Számvevőszék jelentéséből értesült a megkérdőjelezhető szerződésekről. A vizsgálóbizottság jelentése nyárra készül el.