Továbbra is nagy népszerűségnek örvend Indonézia egyes részein a denevérhús annak ellenére, hogy kínai és külföldi szakértők is a kis testű szárnyas emlősöket tartják az új koronavírus eredeti hordozójának.
Az indonéz Észak-Celebesz tartományban élő minahasa etnikai csoport tagjai az indiai curryhez hasonló fogásként fogyasztják a denevért. A paniki elkészítéséhez az egész állatot, beleértve a fejét és a szárnyait is felhasználják.
„A koronavírus nincs hatással az eladásokra” – mondta Stenly Timbuleng, aki az Észak-Celebesz székhelyétől, Manadótól délre fekvő Tomohonban árul denevérhúst.
Egy átlagos napon a férfi 50-60 példányt ad el, az ünnepi időszakokban ez a szám akár a 600-at is elérheti.
„A denevér a legkedveltebb fehérje az őslakosok körében, különösen Észak-Celebesz tartományban” – mondta William W. Wongso indonéz étkezési szakértő, aki csaknem féltucat szakácskönyv szerzője, hozzátéve, hogy ő maga a denevérszárnyakat szereti a legjobban.
A denevér mirigyeit először eltávolítják a hónalj és a nyak területéről, hogy megszabaduljanak a kellemetlen szagtól. Az állatot ezután meggrillezik vagy megpörkölik, hogy eltávolítsák a szőrt, majd felszeletelik, és egy gyógyfüves, fűszeres, kókusztejes szószban megfőzik.
Egészségügyi szakemberek szerint a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg egy másik állatfajról került át az emberre.
A legfrissebb adatok szerint 1355-en haltak meg tavaly decembere óta a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járványban, többségük Hupej tartományban, míg csaknem hatvanezer a kórban megfertőződöttek száma.
Indonéziából egyelőre nem jelentettek megbetegedést, de a főváros, Jakarta denevérhúst is kínáló éttermeinek egy része levette étlapjáról a csemegét.
(MTI)