Bezár!
2020. május 27., szerda, Hella, Gyula, Szörényke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:33 Gyöngyöspata üzenete: 2040 óra hiányzás és háromszori megbukás 3 millió forintot ér12:20 Több mint 12 ezer kilométert tett meg egy kakukk hazafelé Afrikából Mongóliába12:07 TASZ, segíts: négy évre ítéltek egy szegény visszaesőt, pedig gyerekei vannak!11:27 Péntektől nyitnak a fővárosi éttermek zárt terei, valamint a játszóterek is11:15 Őrizetbe vettek egy ügyvédet, aki saját ügyfelét zsarolta meg10:55 "Jól tettétek, hogy megöltétek a két büdös rasszista kutyát, kínozni is kellett volna őket!"10:47 Tizennégy tagú internetes csalóbandát fogott el a rendőrség10:23 "Primitív ösztönű cselekvés" - Gaudi-Nagy Tamás a cigánybűnözés ismérveiről10:08 Bulgáriában június elsején újranyitnak az éttermek, bárok és kávézók09:53 Először fordult elő, hogy a Twitter pontatlannak minősítette Trump bejegyzését09:42 Megszűnik a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.09:22 Autóipari befektetésekre készül Kínában a Volkswagen08:53 "Asszony kell a házhoz" - a bölcsesség gyakorlatba ültetése turai módra08:33 A távozó amerikai hírszerzési főnök további dokumentumok titkosítását oldotta fel07:58 Trump Biden maszkján élcelődött, aki erre tökéletes kreténnek nevezte
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Politikusbűnözés :: :: Hozzászólások

Az izraeli főügyész szerint köztörvényes vádlott is lehet kormányfő - legalábbis akkor, ha Netanjahuról van szó

Reklám

Az izraeli főügyész csütörtökön ismertetett álláspontja szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a korrupciós ügyekben vádlott Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ismét kormányt alakítson.
Zoom
Aviháj Mandelblit az izraeli legfelsőbb bíróság kérésére állította össze jogi szakvéleményét. A legfelsőbb bírósághoz előzőleg három petíciót nyújtottak be annak megakadályozására, hogy a korrupcióval, csalással és hivatali visszaéléssel vádolt - és elítélése esetén büntetett előéletűnek számító - Netanjahu a márciusi választások nyomán ismét kormányt alakítson.
Mandelblit szerint jelentős nehézségeket okoz, hogy a Netanjahu ellen benyújtott vádirat súlyos bűncselekményeket tartalmaz, amelyeket a vádak szerint a kormányfő ráadásul miniszterelnöki tisztségben követetett el. Azért is fokozza a jogi nehézségeket "egy köztörvényes vádlott miniszterelnöki pozíciója, mert a kormányfői feladatok közé tartozik többek közt a rendészet és az igazságszolgáltatás kulcsfontosságú tisztségviselőinek kinevezése" - fejtette ki, ugyanakkor jogi szempontok alapján mégsem zárta ki annak lehetőségét, hogy Benjámin Netanjahu ismét kormányt alakíthasson.
Mandelblit azt is felrótta Netanjahunak, hogy éles kirohanásokat intézett az igazságszolgáltatási rendszer ellen és személyükben megvádolta egyes tagjait, ami meglátása szerint a jogrendbe vetett közbizalom elvesztéséhez vezethet.
Mandelblit a koalíciós megállapodással kapcsolatos súlyos aggályait is megosztotta szakvéleményében. Szerinte jelentős jogi nehézségek merültek fel a Netanjahu és a Kék-fehér párt vezetője, Beni Ganz által aláírt koalíciós egyezményben. Ennek ellenére úgy vélekedett, mégsem szabad megváltoztatni a megállapodást, noha ennek megvalósításához jelentős törvénymódosításokra, benne sarkalatos törvények megváltoztatására is szükség van.
A főügyész úgy véli, figyelni kell a koalíciós megállapodás kikötéseire, mert "új kormányzati rendszert hoznak létre, amely az izraeli kormányzati berendezkedés számára nem természetes".
Indoklásában Mandelblit rámutatott a példátlan nemzeti vészhelyzetre, a csaknem másfél éve tartó politikai patthelyzetre, a három választási kampányra, és a koronavírus-világjárvány okozta állapotokra, ami miatt különösen nagy szükség van a működőképes törvényhozásra és kormányra.
"Nem zárható ki egyértelműen annak a lehetősége, hogy a kivételes konkrét körülmények közepette bűncselekményekkel vádolt személy váljék miniszterelnökké" - állította végső következtetésként szakvéleményében a főügyész.
Az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jövő hét elején dönt a Netanjahu alkalmatlanságának kimondását kérő petíciók ügyében, és ehhez kérte a főügyész jogi szakvéleményét. Tizenegy rangidős bíró fog dönteni a kérdésben.
Az 1990-es években a legfelsőbb bíróság határozata kimondta, hogy le kell mondaniuk hivatalukról a büntetőjogi vádak alatt álló minisztereknek, de a hatályos törvények és a korábbi határozatok nem szóltak a miniszterelnökről.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready