Ciprus ingyenes koronavírus-kezeléssel és ellátással csalogatja a turistákat: kormánya ígérete szerint, aki szigetországi nyaralása alatt fertőződik meg a kórokozóval, annak és családjának állja vakációja és gyógyítása összes költségét - adta hírül szerdán az AP amerikai hírügynökség.
A tájékoztatás szerint az érintettnek csupán a taxiköltséget és hazarepülése árát kell kifizetnie.
Az esetleges külföldi fertőzötteket 100 ágyas kórház várja, melyben csakis ők lesznek, ciprusi betegek nem. Családtagjaik számára 500 szobás "karanténszállodát" alakítanak ki. A családtagokon kívül odakerülnek azok is, akikkel a fertőzött közvetlenül érintkezett.
A ciprusi kormány turistacsábító ajánlatát ötoldalas, keddi dátumozású levélben tudatja, melyet szétküldött kormányoknak, légitársaságoknak, utazási irodáknak. A szöveg kitér arra is, hogy Ciprus milyen szigorú egészségügyi és higiéniai előírásokat foganatosít, hogy a külföldieket magához vonzza.
A szigetország gazdaságának 13 százalékát a turizmus jelenti. Nicosia úgy számol, hogy idén az idegenforgalomból származó bevétel a szokásos 2,6 milliárd eurónak a 30 százalékára apadhat, jóllehet Cipruson egy főre vetítve az egyik legalacsonyabb a fertőzési hányad az európai országok közül. A szigetország lakosainak már több mint a tizedét tesztelte.
Külföldi légijáratok június 9-től érkezhetnek Ciprusra 19 országból. Megérkezéskor megmérik az utasok testhőmérsékletét, vaktában kiszemelt néhányukat pedig ingyen tesztelik. A nyaralók mindegyikének három nappal hazautazása előtt koronavírustesztnek kell magát alávetnie, és annak elvégzéséről igazolást kell bemutatniuk közvetlenül gépre szállásuk előtt.
(MTI)