Emelkedik a politikai indíttatású bűncselekmények száma Németországban a tavalyi évre vonatkozó, szerdán közzétett adatok alapján, az idei statisztika pedig még rosszabbul alakulhat.
Szakértők szerint a koronavírus-járvány további ékeket verhet az amúgy is megosztott német társadalomba. Christine Lambrecht igazságügy-miniszter szavai szerint "ijesztő, hogy a járvány hatásaként a gyűlölet újabb formái jelentek meg".
A rendőrség 2019-ben 14,2 százalékkal több politikailag motivált bűntettet jegyzett fel, mint az előző esztendőben, mintegy 41 ezer eset fordult elő, amelyekből 22 ezer a "szélsőjobboldali eszmékhez" kötődő. Ugyanakkor bő 27 százalékkal csökkent a vallási indíttatású bűncselekmények száma.
Utóbbira lehetséges magyarázat, hogy kevesebb volt az iszlamista bűntett, mert az Iszlám Állam szíriai és iraki bukása miatt sok lehet a kiábrándult a dzsihadista terrorszervezet korábbi támogatói között. Ugyancsak magyarázatul szolgálhat a csökkenésre, hogy számos szélsőséges csoportot betiltottak Németországban az utóbbi években.
A "szélsőjobboldali politikai bűntettek" zöme bántalmazás volt, míg gyújtogatásban a szélsőbal volt a legtevékenyebb.
Az "antiszemita indíttatású bűntettek" száma 13 százalékkal 2032 emelkedett, ezek 93 százaléka "szélsőjobboldali hátterű".
Az iszlámellenes esetek száma 4,4 százalékkal 950-re nőtt.
(MTI nyomán)