Bezár!
2020. július 10., péntek, Amália, Kenese, Alma napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Lehet ennél betegebb? Szexuálisan bántalmazott gyermekeket segítő egyesület alapító tagja védi Kaletát22:20 Az olasz belügyminiszter szerint ősszel "robbanhat" is a társadalmi feszültség21:46 Külföldi szervezeteket és médiumokat vádoltak meg Moszkvában az alkotmányról szóló szavazás manipulálásával21:13 Kokainista hölgyemény autókázását vették videóra20:54 Mégis marad az emlékkő a braunaui Hitler-ház előtt20:34 90 km/h helyett 223 km/h20:22 Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése19:55 A WHO független bizottságot hoz létre a járvány kezelésének kivizsgálására19:38 Amerikai legfelsőbb bíróság: a demokraták nem, de a manhattani ügyész betekinthet Trump üzleti ügyeibe18:57 Strassburg nem csak a bűnözők, hanem a magukat más neműnek képzelők szorongását is nagyon a szívén viseli18:44 Leültetik végre azokat a cigányokat, akik felfüggesztett börtönbüntetésük ideje alatt támadtak rendőrre18:21 Holtan találtak rá Szöul eltűnt polgármesterére18:05 Tizenegy embert tartóztattak le a Mozaik utcai vesztegetési ügyben17:48 Bulgáriában bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, nem engednek nézőket sporteseményekre17:14 Nem jött be a "rágalom": Ungváry ugyanúgy visszataszítónak tartja a becsület napján megemlékező hazafiakat, mint a fideszes bértollnokok
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A "nácizmus fölött aratott győzelem" évfordulója miatt még inkább provokatívnak minősíti az orosz vezérkar a májusi amerikai-brit flottagyakorlatot

Reklám

Provokatív lépésként értékelte az orosz vezérkar azt a Barents-tengeren május elején megrendezett amerikai-brit flottagyakorlatot, amelynek résztvevői oroszországi célpontok megsemmisítését és orosz ballisztikus rakéták elfogását gyakorolták - közölte hétfőn Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar operatív főcsoportfőnökségének parancsnoka újságírókkal Moszkvában.
Rudszkoj felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO tevékenysége felélénkült az északi-sarki övezetben. Nehezményezte azt a flottagyakorlatot, amelyet a NATO közvetlenül a "nácizmus fölött aratott győzelem" 75. évfordulóját megelőzően és a hidegháború vége óta első alkalommal rendezett meg a Barents-tengeren.
"Az ilyen lépéseket provokatívnak értékeljük függetlenül attól, hogy az amerikai fél minimális idővel előre jelezte a hajók behatolását a Barents-tengerre" - mondta.
Rudszkoj emlékezetetett arra, hogy a flottakötelékben irányítható rakétákkal felszerelt, a rakétavédelmi rendszer részét képező három amerikai romboló, egy ugyancsak amerikai szállítóhajó, valamint egy brit fregatt vett részt. A tábornok szerint az orosz Északi Flotta idejében észlelte a manővert, követte a NATO-hajókat, "elejét vette az incidensnek", és kifejezte Oroszország eltökéltségét érdekeinek megvédése mellett az északi-sarkvidék térségében.
A vezérezredes megerősíttette, hogy Oroszország folytatja a "feszültségcsökkentő kurzust" Európában, és 2020-ban nem tart nagyobb hadgyakorlatot a NATO-tagállamok határainak közelében. Hozzátette, hogy Moszkva paritásos alapon kész tovább módosítani a tervezett gyakorlatok térségét.
Rudszkoj szerint ezzel szemben az északatlanti szövetség jelentősen növelte katonai aktivitását az orosz határok közelében párhuzamosan azzal, hogy az Egyesült Államok jelezte a nyitott égbolt-megállapodásból való kilépésének szándékát és felmondta a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-szerződést.
A tábornok oroszellenesnek minősítette a csak a világjárvány miatt elmaradt, nagyszabású Defender Europe 2020 hadgyakorlatot. Álláspontja szerint a gyakorlat előkészítésekor kísérlet történt a bécsi konvenció megkerülésére, a nagyszabású manőver felaprózása és semleges országok bevonása révén.
Kifogásolta, hogy amerikai B-1B hadászati bombázók repültek el Kamcsatka és Kalinyingrád közelében, valamint az amerikai rakétavédelmi rendszer lengyelországi és romániai infrastruktúrájának bővítését.
Az amerikai 6. flotta május 4-én közölte, hogy május 1-jén értesítette az orosz védelmi tárcát arra, hogy egy amerikai-brit kötelék szándékozik behajózni a Barents-tengerre. Oroszország és a NATO-tag Norvégia a Krím-félsziget 2014-es, Moszkva általi elcsatolását követően növelte haditengerészeti jelenlétét a térségben. A május elején megtartott flottagyakorlaton norvég hadihajó nem vett részt.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready