Módosítja a rasszizmus jelentését magyarázó szócikkét a Merriam-Webster amerikai értelmezőszótár egy Missouri államban élő néger nő megkeresése nyomán, aki szerint a szó jelenlegi definíciója "nem tér ki a színesbőrű emberek rendszerszintű elnyomására".
Zoom
"Már dolgozunk a rasszizmust taglaló szócikkünk módosításán, hogy hamarosan hozzáadhassuk a szótárhoz, és tervezzük a rasszizmushoz kapcsolódó fogalmak szócikkeinek felülvizsgálatát is" - írták a 189 éves múltra visszatekintő szótár készítői, akik közleményét Kennedy Mitchum osztotta meg a Facebook-oldalán.
A 22 éves Mitchum, aki nemrég végzett az iowai Drake Egyetemen, a múlt hónapban vette fel a kapcsolatot a szótár készítőivel - mégpedig George Floyd halála nyomán.
Mitchum szerint a szótárban szereplő meghatározás "nem fedi le mindazt, ami valójában történik a világban". Mint azt a CNN-nek elmondta: "a mindennapokban megnyilvánuló rasszizmus nem csupán előítéleten alapszik. Nagyon sok feketebőrű amerikai ember rendszerszintű rasszizmussal szembesül".
A Merriam-Webster-féle angol értelmezőszótár jelenlegi meghatározása szerint a rasszizmus "egy olyan elképzelés, amely szerint a faji hovatartozás az elsődleges meghatározója az emberek tulajdonságainak és képességeinek, és hogy a faji különbségek veleszületett felsőbbrendűséget biztosítanak bizonyos embercsoportoknak".
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: