A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói azért neheztelnek az amerikai rabszolgákat felszabadító elnök szobrára, mert „ellopott” indián földön helyezkedik el.
Zoom
Fotó: Jeff Miller / Wisconsin-Madison Egyetem
A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy eltávolíttathassák Abraham Lincoln elnök szobrát a campusról. A Legal Insurrection nevű oldal, mely értesült az esetről, kíváncsi volt a néger rabszolgákat felszabadító elnököt ért düh okára. A Change.org petíciója kifejti részletesen problémáját Abraham Lincoln szobrával kapcsolatban:
Távolítsák el, és cseréljék ki Abraham Lincoln szobrát a Bascom Hillen! Sok hallgatója Wisconsin-Madison Egyetemnek várja a pillanatot, amikor megszerzi a diplomáját, és fényképet készíthet magáról Abraham Lincoln ölében ülve. Azonban sokan nem tudják hogyan jutott el a szobor a domb tetejére, és ki tette azt oda? Egy kis történelem az Abraham Lincoln szoborról, mely a Bascom Hill tetején ül és amelyet sokan ismernek, valamint szeretnek: az egyik elsődleges adományozó Richard Lloyd Jones volt. Ez a közismert ember rendkívül rasszista hiedelmeket tudhatott magáénak. Újságíró volt, aki felbujtó cikkeket írt erőszakos cselekmények elkövetésére, sőt, fekete emberek legyilkolására is. Ő írta azt a cikket is, mely a Black Wall Streetet elpusztító 1821-es tulsai mészárlást eredményezte (nem bizonyított a cikk és az események közötti összefüggés, de az sokat elmond, hogy a történészkedő zsenik petíciójában máig 1821 szerepel a valós 1921 helyett - a szerk.). A másik fő adományozó Thomas Brittingham Jr. volt, a Ku-Klux-Klan ismert tagja. Abraham Lincoln, bár a faji kapcsolatokkal kapcsolatos története kérdőjeles (az igaz, hogy egyáltalán nem volt feltétel nélküli négerrajongó - a szerk.), szobra semmiben nem járul hozzá az oktatás eredményességéhez a Wisconsin-Madison Egyetem campusán, és pusztán a politikai tőke ajándéka.
Arra kérjük az egyetemet vegye fontolóra a szobor eltávolítását a Bascom Hillről, és fordítson pénzt egy új installációra, mely elismeri a Wsiconsin-Madison Egyetem múltját, jelenét és jövőjét (a múlt elismerése véletlenül maradhatott benne, hacsak nem indián egyetem volt a helyén korábban... - a szerk.). Ez a szobor a szent és ellopott Ho Chunk indián földön áll. Így hát bármi ami rajta áll és emlékeztet a rasszista örökségre, arról nem szabad megemlékezni.
A szoborra panaszkodó baloldali érzelmű egyetemi hallgatók történelme egyébként igen nagy. Jackson Walker a The College Fixben kifejti a Wisconsin-Madison Egyetem hallgatóinak nem ez az első alkalma, hogy Abraham Lincoln szobra ellen tüntettek. 2015-ben a Black Lives Matter tiltakozása elárasztotta az egyetemet. Akkor egy „About Race UW” elnevezésű csoport tett javaslatot a szobor eltávolítására. 2016-ban a szobrot fekete ponyvába tekerték a faji egyenlőtlenségek ellen tiltakozó hallgatók. 2017-ben a helyi hallgatói önkormányzat úgy döntött elfogadja a javaslatot, és kezdeményezni fogja a hallgatói közösség oktatását az „elnyomó Lincoln-szoborról”. A múltban a campus vezetői azonban nem engedélyezték a szobor eltávolítását.
Az Abraham Lincoln-szobor 1919-ben került a Bascom Hillre (valójában már 1909-ben ott avatták fel, csak kissé odébb került 10 évvel később, tehát ezt majdnem eltalálták - a szerk.). A campus hagyományai szerint minden végzős diák a diploma megszerzése után beleül az ölébe, és a fülébe suttog Lincolnnak valamit, ami állítólag valóra válik. A legenda szerint azonban ha egy hallgató az előtt ül Lincoln ölébe, hogy megszerezte volna diplomáját, a szobor feláll, és lerúgja a pimasz illetőt az emelvényről a domb aljára.
(Wisconsin állam székhelyének, Madisonnak, és így az egyetemnek is a névadója az Egyesült Államok negyedik elnöke és egyik alapító atyja, a rabszolgatartó James Madison - a szerk.)
(Mandiner nyomán)