Az Európa Tanács miniszteri bizottsága szerdán ajánlást fogadott el, amelyben felkéri 47 tagállamát, hogy nemzeti tanterveikbe és oktatási anyagiakba foglalják bele a "roma történelmet".
Zoom
Az ajánlás szerint a "roma történelem" tanítása elősegíti annak a megértését, hogy "a romák régóta szerves részét képezik az európai társadalmaknak", továbbá "fontos eszköz az előítéletek, a radikalizálódás, és a holokauszttagadás elleni küzdelemben is".
A testület ajánlása hangsúlyozza "a romák ellen a második világháborúban elkövetett atrocitásokról szóló oktatás fontosságát". Felhívja azonban a figyelmet arra is, hogy a "romák" történelmével kapcsolatos oktatási anyagoknak olyan részeket is kell tartalmazniuk, amelyek
nem csupán áldozatként, hanem az európai gazdasághoz és kulturális örökséghez hozzájáruló szereplőként mutatja be az etnikai csoport tagjait.
Erre mondják, hogy lehetetlen küldetés... És még nincs vége:
Ebben a tekintetben a tananyagnak kiegyensúlyozott információkat kell tartalmaznia arról, hogy a romák hogyan járulnak hozzá a nemzetgazdasághoz, például a kereskedelem, kézművesség, valamint az állattenyésztés által, illetve hivatkoznia kell a romák sokszínű kultúrájára is az irodalom, a vallás, és a zene vonatkozásában.
Ugyanakkor az oktatási anyagnak fel kell hívnia a figyelmet "a romák hátrányos társadalmi helyzetére", és "a szociális jogokhoz való korlátozott hozzáférésükre". (E hátrányos helyzet persze egészen érthetetlen, hiszen láttuk az előbb, hogy milyen gazdagon hozzájárulnak a gazdasághoz, a kulturális örökséghez... Ha ilyen értékes tagjai a társadalomnak, vajon miért vannak hátrányos helyzetben?... - a szerk.)
Az iránymutatás továbbá arra is kiterjed, hogy a megfelelő oktatás biztosítása érdekében továbbá a tanterveknek figyelmet kell fordítaniuk az olyan "megfelelő források kiválogatására", amelyek "biztosítják a cigányellenesség, a gyűlöletbeszéd és az álinformációk visszaszorítását" (tehát valami olyan hazug mesegyűjteménnyel kell mosni a diákok agyát, mint az ártatlan zsidók teljes kiirtása vagy az oláhok dákóromán eredete - a szerk.).
(MTI korrigálva)