Bezár!
2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:09 Lengyel ügyészségi vizsgálat is indult a buszbaleset ügyében17:48 Petrov Anatolij nevét vette fel a pécsi uszoda17:27 Belorusz elnökválasztás: a 10 százalékos Szvjatlana már a hatalom békés átadásáról tárgyalna 17:23 Lemond a libanoni kormány16:54 Kiváló fiaitól veszi el az állampolgárságot a hálátlan Belgium16:33 Már a németországi szocdemek is a jobbszéltől várják a megváltást16:05 Vonat elé hajtott egy autó Szügyben - egy gyereket is kimentettek a járműből 16:01 Az öt pont teljesítéséről írt hosszú levelet Orbán Kövérnek15:21 Kínai vadászgépek kóstolgatták a tajvani légteret az amerikai miniszter látogatása alatt14:58 Puskás-musicalt mutatnak be augusztus 20-án az Erkel Színházban14:32 Mielőtt meghalt, az őrökre támadt egy dühöngő cigány a sátoraljaújhelyi börtönben - így kell mártírt csinálni belőle13:56 Természetesen egy zsidó készíti el a világ legdrágább védőmaszkját 13:19 Országszerte folytatódik a vérszívóirtás12:51 Lemondott a libanoni igazságügyi miniszter is12:14 Forgalomcsillapítási mintaprojektnek keresztelték el a legújabb autósszívatást Geriék
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

KGB-iratokat találtak Lettországban egy ház felújításakor

Reklám

A hírt a lett közszolgálati rádió közölte. Az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat (KGB) dokumentumait három irattartóban rejtették a falba, és jó állapotban maradtak meg. Az orosz nyelvű - részben kézzel írott, részben gépelt - iratokat szerdán átadták a lett országos irattárnak.
Történészek szerint nem fér kétség a dokumentumok valódiságához, mivel a bennük feltüntetett ügyiratszámok megegyeznek a lett archívumokban őrzött, más KGB-okiratokban lévőkkel.
Az iratokat egy olyan házban találták, ahol a szovjet időkben a KGB egyik munkatársa élt. "Egyelőre csak találgathatunk, hogy miért rejtette el az iratokat. Még azon vagyunk, hogy a nevét és személyi adatait ellenőrizzük" - közölte Gints Zelmenis levéltári kutató. A dokumentumok különböző időszakokból, a KGB ideológiai kémelhárítással foglalkozó osztályáról származnak. Zelmenis hozzátette, hogy a Szovjetunió összeomlásakor a dokumentumokat az akkori KGB-vezető utasítására elvileg meg kellett volna semmisíteni.
A szovjet állambiztonsági szolgálattól mindössze néhány zsáknyi dosszié és a volt KGB-ügynökök neveit tartalmazó lajstrom maradt meg Lettországban, az igazán kényes információkat tartalmazó iratokat viszont megsemmisítették, vagy Moszkvába szállították. Máig több egykori besúgó kilétét homály fedi.
Sokáig vitatott volt, hogy a balti ország mitévő legyen a hiányos iratokkal. A lett levéltár csak 2018 végétől kezdett nyilvánosságra hozni olyan dokumentumokat, amelyek korábban csaknem 25 éven át bizalmasaknak számítottak.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready