Bezár!
2020. augusztus 8., szombat, László, Zádor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:44 Csaknem 19,3 millióra nőtt a világ covidosainak száma08:35 Felháborodva fogadták a hongkongi bolsik az amerikai szankciókat08:27 Húsz évet kapott két partraszálló amerikai zsoldos Venezuelában08:10 Olaszországban meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket07:28 Megmaradhat az otthoni munkavégzés és a csökkentett munkaidő a kkv-knál06:56 Algából készítettek strandpapucsot amerikai kutatók23:48 Környezeti katasztrófa fenyegeti Mauritiust egy megfeneklett teherhajó miatt23:25 Szegény Álmatag Joe-nak nem számított a fekete minden árnyalata23:03 Holland kutatás: a BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit22:40 Határkőbűnözés: még mindig a hazafiak üldözése a pintérség legfontosabb küldetése22:21 Az új román karanténtörvény ellen is alkotmányossági óvást emelt a "nép ügyvédje"21:47 Összeverekedett két társaság a nyolcadik kerületi Práter utcában - kilenc szóváltót előállítottak21:18 Szombaton rendezik az orgonák éjszakáját20:49 Rekordszámú megbetegedések világszerte20:21 Most már Kolumbiában is rosszabb a venezuelai menekülteknek
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában

Reklám

Május eleje óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltája vidékén, eddig több mint 350 tetemet számoltak össze.
A kormány szerint az ok ismeretlen, a begyűjtött minták laboratóriumi vizsgálatának eredményeire még heteket kell várni. A minták elemzését három helyszínen, Zimbabwében, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kanadában végzik.
A brit székhelyű National Park Rescue munkatársa, Niall McCann a BBC-nek elmondta, hogy először május elején értesítették a hatóságot, amely ezután légi felderítést végzett a delta fölött.
"A háromórás repülés alatt 169 tetemet láttak, ami rendkívül nagy szám. Egy hónappal később egy újabb kutatás még több elhullott állatot talált, összesen már több mint 350-ről tudunk. A szárazságot leszámítva nem volt még olyan esemény, ahol ennyi elefánt pusztult volna el" - magyarázta.
"Az általunk megfigyelt élő elefántok egy része gyengének, fásultnak és lesoványodottnak tűnt. Néhányuk zavarodottnak látszott, nehézkesen járt, a részleges bénultság jeleit mutatta vagy sántított" - írta jelentésében az Elephants without Borders (EWB) nevű szervezet, amely május elején végzett légi felderítést a régióban.
Mike Chase, a szervezet vezetője szerint az egyik elefánt például körbe-körbe sétált és képtelen volt irányt változtatni, noha a társai próbáltak segíteni neki.
Májusban a hatóság kizárta, hogy orvvadászok állnának a tömeges pusztulás hátterében, mivel a tülköket nem távolították el. Ha a bűnözők ciánt használtak volna, attól nem csak elefántok hullanak el. McCann szerint nem is a lépfene végzett velük, mely tavaly legalább száz elefánt pusztulását okozta az országban.
A kutatók nem zárták ki a lehetséges okok közül sem a mérgezést, sem a betegséget.
Afrika elefántpopulációja hanyatlik az orvvadászat miatt, ám Botswanában, amely a kontinensen élő ormányosok csaknem egyharmadának ad otthont, az 1990-es évek vége óta 80 ezerről 130 ezerre nőtt az állatok száma. Néhány gazdálkodó számára azonban az elefántok csak kellemetlenséget jelentenek, mivel az állatok gyakran elpusztítják a terméseket.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready