Nyugat-Jeruzsálem Méá Se’árim nevű ortodox negyedében tegnap este az izraeli rendőrök megrendszabályozták az arcmaszkviselés kötelezettségét szándékosan figyelmen kívül hagyó, rendbontó zsidókat. A csoportos rendbontás kiváltója az volt, hogy a rendőrök előzőleg fölszólítottak egy nőt az arcmaszk viselésének kötelezettségére, de azt megtagadta, s magát igazolni sem volt hajlandó. Binjámin Netanjáhu kormányfő sürgette az újabb járványügyi korlátozó rendelkezések megszavazásának fölgyorsítását – írja a Szrugim és a Válláh!Hádásot hírportál.
Zoom
Rendőri intézkedés Jeruzsálem vallásos negyedében (fotó: Szrugim)
Jeruzsálem Méá Se’árim negyedében a rendőri intézkedés láttán összeverődtek az utcán tartózkodó ortodoxok, s a rendőröket elkezdték dobálni üdítős palackokkal és más tárgyakkal. Az intézkedést rendbontással meggátolni igyekvő vallásosok közül kettőt előállítottak, míg a rendbontást kiváltó nőt végül mégiscsak igazoltatták, fölírták, s pénzbírság megfizetésére büntették. Egyébként a rendőrség még csütörtökön bejelentette, hogy a drámai járványhelyzetre való tekintettel mostantól minden hét végén országszerte hatósági akciókat hajtanak végre a koronavírus terjedésének föltartóztatására hozott rendelkezések betartatására.
Zoom
Rendőrök veszik kezelésbe a rendbontó ortodoxokat Jeruzsálemben (fotó: Szrugim)
Zoom
Rendőrök vonulnak be Jeruzsálem egyik vallásos negyedébe rendteremtés céljával (fotó: Jonátán Sindel)
A korlátozó intézkedések szigorú betartatása azért szükséges, mert a mintegy 9 millió 100 ezer lakosú Izraelben napok óta meredeken emelkedik a vírusos megfertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 803 személynél állapították meg a koronavírusos fertőzést, s ezzel Izraelben az eddig igazolt fertőzöttek száma 29 366-ra emelkedett. Az aktív betegek száma jelenleg 11 189, a kórházakban 335 beteget ápolnak, s közülük 29 személyt lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.
Zoom
Az arcmaszkot nem szabályszerűen viselő öregemberrel szemben intézkednek Jaffában (fotó: Máti Sohét)
Binjámin Netanjáhu miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés elején ma reggel elmondta, hogy a vírus elleni háborúban további korlátozó intézkedéseket kell hozni. „A koronavírus világszerte, így Izraelben is terjed. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbb a Közel-Keletet nevezte meg a vírus gócpontjának, s ezért Izraelt sem hagyta ki a veszélyeztetett országok sorából. A vírusfertőzés elszabadulása pedig a súlyos megbetegedések és a halálozások számának megduplázódásával jár” – jelentette ki Netanjáhu. A kormányfő szerint a megbetegedések számának magasba szökése miatt föl kell gyorsítani a vírus terjedésének föltartóztatását célzó újabb korlátozó intézkedések parlamenti megszavazását. „Vészhelyzetben vagyunk, s ezért nem viselkedhetünk úgy, mintha normális időket élnénk”, figyelmeztetett Netanjáhu.
H. J. – Kuruc.info