A jemeni húszi felkelők tegnap újabb sikeres légitámadást hajtottak végre szaúd-arábiai katonai repülőterek, egy olajfinomító és egy katonai laktanya ellen. A robotrepülőkkel és föld-föld rakétákkal végrehajtott légicsapásnak több tucat halálos áldozata és sebesültje van. Szaúd-Arábia ezzel szemben azt állítja, hogy légvédelme még a célpontok elérése előtt megsemmisítette a támadó harci eszközöket. A sí’ita-zejdita húszik a jövőben is támadják a szaúd-arábiai katonai célpontokat – írja a southfront.org hírportál Jáhjá Szári huszi katonai szóvivőre hivatkozva.
Zoom
Húszi harcosok Jemenben (fotó: AP)
A Jemeni Fegyveres Erők húszikhoz hű alakulatai tegnap átfogó robotrepülős és föld-föld rakétatámadást intéztek szaúd-arábiai célpontok ellen. Az Irán támogatását élvező jemeni sí’ita-zejdita felkelők csapást mértek a szaúd-arábiai légi haderő Hamisz Musájt település közelében levő hangárjaira, a harci pilóták szállásául szolgáló épületekre és a légvédelmi Patriot-rakétarendszerre. A hírrel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a jemeni húszik fölkelését leverni szándékozó szaúd-arábiai légierő nem csak katonai, hanem polgári célpontok ellen is rendszeres támadásokat hajt végre.
Zoom
Szaúd-Arábia térképe a húszik megtámadta célpontok föltüntetésével (térkép: southfront.org)
A szóvivő bejelentése szerint az említett célpontokon kívül a húszik a szaúd-arábiai Ábhá, Dzsazán és Nadzsrán településeken levő katonai repülőtér ellen is légicsapást mértek. A húszik Dzsazán térségében az olajfinomító üzemet is támadták. Jemenen belül pedig Márib kormányzóságban a Szaúd-Arábia által fenntartott katonai tábort akkor érte a huszi légicsapás, amikor a helyszínen éppen szaúd-arábiai tisztek megbeszélést folytattak az általuk támogatott jemeni katonatisztekkel. Jáhjá Szári szóvivő szerint ez utóbbi támadás során több tucat szaúd-arábiai katona meghalt vagy megsebesült.
A húszik bejelentették, hogy mindaddig folytatják a szaúd-arábiai célpontok elleni támadásokat, amíg Rijád be nem szünteti a jemeni húszik elleni harcot, azaz a szunnita kormányerők támogatását. Egy hónapon belül a húszik már a második légitámadást intézték szaúd-arábiai célpontok ellen. Korábban, június 23-án a húszik a szaúd-arábiai főváros, Rijád közelében levő katonai célpontokra mértek támadást drónokkal és föld-föld rakétákkal.
A jemeni kormánycsapatokat támogató arab koalíciós erők szóvivője, a szaúd-arábiai Turki el-Máliki ezredes a húszik állításával ellentétben közölte, hogy a koalíciós erők légvédelme megsemmisítette a szaúd-arábiai célpontokra irányzott négy föld-föld rakétát, illetve hét robotrepülőt.
H. J. – Kuruc.info