Bezár!
2021. január 25., hétfő, Pál napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:07 Meghalt 56 beteg, 844-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon - az aktív fertőzöttek száma 105 302-re csökkent08:53 Újabb észak-koreai diplomatának lett elege a sztálinista jólétből08:24 Tízszeresére növekedett a Magyarországra érkező kínaiszemét-szállító vonatok száma08:01 Jelzésértékű, hogy a franciaországi Rothschild-fiúval tárgyalt először Biden07:46 100 millió közelében a kínai vírus fertőzöttjeinek száma07:25 Elárverezték a Knight Rider K.I.T.T.-jét - a vacsora David Hasselhoff-fal már kevésbé volt kelendő06:56 Rekordszámú műholdat vitt magával a világűrbe egy SpaceX-rakéta22:52 Női vízilabda olimpiai selejtező: magyar siker a fináléban22:33 Trump brazil cioncimbijének is a fejét követelik22:16 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának22:09 Kapitulált a francia kártya - Heti progresszió (LXIV. rész)21:30 Ságvári és a "történelmi példaképek" - Viszontválasz Schiffer Andrásnak20:57 Szicíliában köthet ki Afrika egyik szemétszállító hajója20:33 Karanténba vonult az Airbus mintegy ötszáz dolgozója Hamburgban20:03 Hollandiai fiatalok egy tesztközpont felgyújtásával tiltakoztak a kijárási tilalom ellen
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Libanoni elnök: nem kizárt, hogy a robbanást rakéta becsapódása okozta Bejrútban

Reklám

Libanonban egyelőre még folyik a vizsgálat a tegnapelőtti robbanás okának kiderítésére. A maronita keresztény Michel ’Aoun, libanoni államelnök ma délelőtt egy sajtóbeszélgetés folyamán kijelentette: A bejrúti kikötőben történt robbanásnak több előidézője is lehetett, s ezért az sem kizárt, hogy azt külső beavatkozás, például rakéta becsapódása idézte elő. Közben a robbanás ismert halálos áldozatainak száma 154-re emelkedett, s a mentőosztagok a romok között tovább kutatnak az esetleges túlélők után – írja az al-hurra.com libanoni hírportál és az izraeli Jedi’ot Áháronot újság honlapja.
Zoom
Michel Aoun libanoni elnök (fotó: media.mehrnews.com)
Michel ’Aoun, Libanon maronita keresztény államelnöke ma délelőtt kiállt a helyi sajtó elé, s egy kérdésre válaszolva elmondta: nem tartja kizártnak, hogy a bejrúti kikötőben tegnapelőtt végbement, irtózatos pusztítást okozó robbanás „külső beavatkozás” következménye. A tevékeny katonai múltja miatt a nép és a politikusok körében „generálisnak” is nevezett libanoni elnök ezzel együtt kijelentette, hogy a tragédiát kivizsgáló szakértők továbbra is több szálon nyomoznak. Magyarán, lehetséges, hogy tényleg emberi mulasztás vagy felelőtlenség miatt robbant be az ammónium-nitrát, de nem zárják ki a rakétatámadás lehetőségét sem.
Zoom
A romok között továbbra is élők után kutatnak (fotó: alhurra.com)
Mint ismert, a libanoni hatóságok által hat évvel ezelőtt lefoglalt, s azóta a bejrúti kikötőben tárolt, mintegy 2 750 tonna ammónium tegnapelőtt reggel berobbant, a légnyomás a libanoni főváros jelentős részét szó szerint letarolta. Jelenleg 154 halálesetről lehet tudni, de a romba dőlt épületek alatt a mentőosztagok továbbra is túlélők, sebesültek, illetve holtak után kutatnak. A használható, épségben maradt kórházakban több mint ezer, közülük 120 kritikus állapotban levő sérültet ápolnak.
Az alhurra.com című libanoni hírportál ma kitett egy megrázó fényképet, amelyen a tegnapelőtti robbanás két súlyosan megsebesült áldozata, egy fiatal pár vérükben fekve keresik egymás kezét. A hírportál kitett egy magánszemély által felvett, s eredetileg a Twitteren megjelent videót is, amely a kikötői robbanás utáni első, mintegy másfél percet örökíti meg.
Zoom
Sebesült fiatal pár a bejrúti robbanás után (fotó: alhurra.com)
Bejrútban és Libanon-szerte ma is folynak a tüntetések a kormány ellen, miután a lakosság szerint a politikai vezetés felelős azért, hogy a bejrúti kikötőben hat éven keresztül ellenőrizetlenül, felelőtlenül tárolták a tegnapelőtt berobbant hatalmas mennyiségű ammóniumot. Szintén az alhurra.com hírportál tette ki azt a fényképet, amelyen egy elkeseredetett libanoni nő Emmanuel Macron francia elnök tegnap, Bejrútban tett látogatása idején a libanoni értelmiség, s főleg a keresztények által anyanyelvként beszélt francia nyelven egy papírlapra ezt írta: „A libanoni kormány terroristákból áll”.
Zoom
Bejrúti nő Macronnak: „A libanoni kormány terroristákból áll” (fotó: Bilál Huszejn)
Tény az, hogy egykor a Közel-Kelet Svájcának mondott, ám mostanra elsősorban a Szíria ellen folyó terrorháború miatt az onnan beözönlő menekültáradat, valamint a felekezeti és etnikai ellentétek miatt elszegényedett Libanont a tegnapelőtti csapás még nagyobb nyomorba és kilátástalanságba sodorta.
H. J. – Kuruc.info
Korábban írtuk: A libanoni hatóságok nem zárják ki, hogy "külső beavatkozás" okozta a robbanást - Izrael lehet, hogy ott se volt
A libanoni hatóságok nem zárják ki, hogy külső beavatkozás okozta a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanást, de a baleset és a hanyagság lehetőségét is vizsgálják - mondta el Michel Aun libanoni elnök pénteken. Eközben 154-re emelkedett a halálos áldozatok száma.
A mintegy ötezer sérült ötöde kórházi ellátásra szorul, és 120 ember válságos állapotban van - írta Hamad Haszan libanoni egészségügyi miniszterre hivatkozva az NNA libanoni állami hírügynökség.
Zoom
Michel Aun hangsúlyozta: egyelőre nem sikerült megállapítani a robbanás okát, de nem zárható ki, hogy külső beavatkozás - például rakéta vagy bomba - okozta a bajt. Aun hozzátette: három szinten zajlik a nyomozás. Először is vizsgálják, hogyan került a raktárba a robbanóanyag, és milyen körülmények között tárolták, másodszor hanyagság és baleset jelei után kutatnak, harmadszor pedig azt is körbejárják, történt-e külső beavatkozás. Az üggyel kapcsolatban eddig 16 embert vettek őrizetbe.
Izrael lehet, hogy ott se volt
Az Egyesült Államok korábban közölte: nem zárja ki, hogy támadás miatt robbant be a kikötő egyik raktárában tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát. Izrael, amely több háborút vívott Libanonnal, szinte azonnal jelezte, hogy nincs köze a történtekhez.
Az ENSZ emberi jogi főbiztossága független vizsgálatot követelt az ügyben. Rupert Colville, a főbiztos szóvivője arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson gyors és hosszú távú segítséget Libanonnak. Colville emellett felszólította a közel-keleti ország vezetőit, hogy vessenek véget a politikai csatározásoknak, és orvosolják a lakosság sérelmeit.
Eközben az ENSZ szakosított szervezetei vállvetve próbálnak segítséget nyújtani a pusztító erejű bejrúti robbanás áldozatainak, és a katasztrófa által még nehezebb helyzetbe került, amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi és élelmiszer-ellátási rendszernek.
Mínusz 500 kórházi ágy
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a robbanás következtében mintegy 500 ággyal szűkült a libanoni kórházak kapacitása, és megsemmisült több ezer védőfelszerelés, melyet a koronavírus-járvány megfékezésére használtak volna. Ennek pótlását segélyekből igyekszenek megoldani.
Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arról tájékoztatott, hogy a robbanás károkat okozott mintegy 120 iskolában, amelyekben összesen 55 ezer gyerek tanult. Emellett mintegy 80 ezer gyerek otthona semmisült meg, és sok háztartásban korlátozott a víz- és az áramszolgáltatás - mondta el egy genfi sajtótájékoztatón Marixie Mercado UNICEF-szóvivő.
Az ország központi gabonatárolója is megsemmisült
Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) liszttel és gabonával támogatja Libanont az élelmiszerhiány elkerülése érdekében. A robbanásban a közel-keleti ország központi gabonatárolója is megsemmisült.
A WFP genfi közleményében az írta: aggódik, hogy a robbanás és a bejrúti kikötőben keletkezett kár súlyosbítja az amúgy is ingatag élelmiszer-biztonsági helyzetet, amely tovább romlott a gazdasági válság és a koronavírus-járvány miatt. A szervezet élelmiszercsomagokat oszt szét családok ezrei között, és szükség esetén kész megszervezni az ellátási láncot, valamint logisztikai támogatással és szakértőkkel segíteni Libanont.
(MTI)
Kapcsolódó:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready