2020. szeptember 28., hétfő, Vencel napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:56 Négy megye élére került RMDSZ-es tanácselnök - Bihart elvesztették08:38 235 jövevényt tessékeltek vissza a gúnyhatáron a hétvégén08:21 A klímahiszti csinál majd vegánokat a húsevő növényekből (is)08:03 Karcolja a 33 milliót a világ covidosainak száma07:49 The New York Times: Trump alig fizet adót - Trump: rengeteg adót fizetek07:28 Nagy fölénnyel verte román vetélytársait a hitgyülis magyar Marosvásárhelyen06:55 Sok állatfaj beköltözik a városba, és hasznot húz az urbanizációból23:47 A köztársaságiak és a zöldek erősödtek a francia szenátusban23:24 Jereván: Azerbajdzsán örmény polgári célpontokra támadt, két helikopterük és három drónjuk bánta23:10 Orban és a Momentum-haverok bukaresti sikerét jelzi az exit poll - vidéken sem panaszkodhatnak22:58 Simán nyert a Fidesz polgármester-jelöltje Mohácson, de a vártnál gyengébb eredménnyel22:27 Szigorú maszkviselési szabályokért és általános karanténért is lobbiznak szakértők a francia kormánynál22:05 Biden Goebbelshez hasonlította Trumpot - a neokohnok szerint ezzel holokausztot bagatellizált21:48 Az EU-állampolgárok és a farkasok is fellélegezhetnek a svájci népszavazás eredményei láttán21:30 "H." Istvánnak egy idős nő nyaklánca tetszett meg vétkes módon
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A romániai tengeri kikötőkben 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, a miniszterelnök szerint nincs veszély

Reklám

A romániai Konstanca kikötőjében mintegy 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, de Ludovic Orban miniszterelnök szerint nincs veszély, hiszen a román hatóságok szigorúan betartatják a veszélyes anyagok tárolására, mozgatására vonatkozó európai szabályokat.
A bejrúti robbanás után a romániai sajtó és a román hatóságok is azonnal vizsgálni kezdték, hogy veszélyt jelent-e Marosvásárhelyre a város peremén működő Azomures műtrágyagyár, amelyik többek között ammónium-nitrát alapú műtrágyát is gyárt, mely Bejrútban robbant, valamint azt, hogy milyen mértékben veszélyeztetik Konstanca lakosságát a kikötőben tárolt és rakodott veszélyes anyagok.
A romániai tengeri kikötők igazgatósága csütörtökön közölte, hogy a konstancai kikötőben jelenleg közel 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak. Ez mintegy tízszerese annak a mennyiségnek, amely Bejrútban felrobbant. Az igazgatóság közlése szerint öt társaság rakodik és tárol ideiglenesen ammónium-nitrátot Konstancán, mindegyik a katasztrófavédelem engedélyével, és a vonatkozó európai szabályozások szigorú betartásával.
Az igazgatóság azt is közölte, hogy a jelenleg tárolt mennyiség átlagosnak mondható. Az év eleje óta több mint 87 ezer tonna ammónium-nitrátot rakodtak Konstancán tengeri és folyami hajókba.
A marosvásárhelyi Azomures társaság közleményben tudatta, hogy a gyár területén nem tárolnak nagy mennyiségű ammónium-nitrát alapú műtrágyát. A terméket a gyártás után azonnal értékesítik, és elszállítják. A gyár azt is közölte, hogy az általuk gyártott műtrágya magától nem gyúlhat meg, nem robbanhat fel, tehát nem veszélyes, ha a tárolásánál, mozgatásánál betartják a vonatkozó európai normákat. A műtrágya csak akkor bomolhat fel veszélyes anyagokra, ha hőnek vagy tűznek van kitéve.
Ludovic Orban miniszterelnök pénteken elmondta: a konstancai kikötőben tárolt műtrágya kereskedelmi szerződés tárgyát képezi, és csak addig tartják ott, amíg hajóra nem rakhatják. Hozzátette, mind a belügyminisztériumtól, mind a katasztrófavédelemtől tájékoztatást kért, és biztosították, hogy mindent megtettek a biztonság érdekében.
Romániában 2004 májusában 18 ember életét követelte és 13 személyt súlyosan megsebesített egy ammónium-nitrát szállítmány felrobbanása. Akkor a dél-romániai Mihailestien balesetet szenvedett, felborult és kigyulladt egy 20 tonna műtrágyát szállító teherautó. Az áldozatok között tűzoltók, újságírók és olyan helybeliek is voltak, akik az út mellé kiszóródott műtrágyából próbáltak lopni.
Csütörtökön az Aradot Temesvárral összekötő országúton gyulladt ki egy 24 tonna ammónium-nitrát alapú műtrágyát szállító kamion. A tűzoltóknak még az előtt sikerült eloltaniuk a tüzet, hogy az a rakományra is átterjedhetett volna.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready