A közelgő amerikai elnökválasztásra tekintettel a mexikói kormányzat csütörtökön nem kívánta kommentálni Donald Trump amerikai elnök előző napi kijelentését, miszerint a közép-amerikai országot nagy veszély fenyegeti, ha nem teljesíti a kábítószer-kereskedelem elleni harcban reá háruló kötelezettségeket.
"Nincs mitől tartanunk... nagyon óvatosak kell lennünk a válasszal, mert az Egyesült Államokban választások lesznek, és jobb várnunk másfél hónapot. Ez a nyilatkozat nem érdemli meg a kemény, energikus visszavágást" - jelentette ki Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szokásos napi sajtótájékoztatóján.
Trump szerdán Mexikót is a legnagyobb kábítószert termelő és vele kereskedő országok közé sorolta Bolíviával, Kolumbiával, Costa Ricával, Ecuadorral és Peruval együtt. Az amerikai vezető elismerte ugyan, hogy Mexikóban "a haladás jelei" mutatkoznak, például a büntetőjogi reform vagy a bandafőnökök amerikai kiadatásával és a kábítószer elleni új stratégiával kapcsolatban, de "többet kell tennie" - mondta, mert szerinte Mexikó továbbra is a fő forrása az Egyesült Államokban elkobzott metamfetaminnak és heroinnak.
Washingtonban úgy tartják, hogy nem megfelelő a kábítószerek előállításához szükséges vegyi anyagok forgalmazásának mexikói szabályozása sem.
"Mexikónak világosan ki kell nyilvánítania az elkötelezettségét a drogkartelleknek és azok bűnöző vállalkozásainak a felszámolása mellett, és többet kell tennie a mexikói és amerikai polgárok életének megóvása terén, akiket ezek a csoportok fenyegetnek" - jegyezte meg Trump.
López Obrador az amerikai elnök kommentárja ellenére kizárta annak veszélyét, hogy országa elveszítheti a kábítószer-ellenes küzdelemhez kapott amerikai anyagi támogatást. A külügyminisztériumnak pedig azt a tanácsot adta, hogy "szelíd" választ adjon Washingtonnak.
"Ilyen jelentést minden évben kiad az amerikai kormány, és vannak benne jó dolgok, de mások is, amelyeket nem fogadunk el. Tiszteletben tartjuk az álláspontjukat, és nem fogunk összevitatkozni rajta" - mondta a mexikói elnök.
A múlt héten az Egyesült Államok közölte, hogy a "Kristálypajzs" kábítószer-ellenes művelet első hat hónapja alatt 1840 személyt tartóztattak le, és közel 13 ezer kilogramm metamfetamint, valamint a kábítószer-csempészetből származó 43,3 millió dollárt koboztak el, és ezek nagyobb részben mexikói eredetűek voltak.
(MTI)