Mike Pompeo amerikai külügyminiszter venezuelai menekültekkel találkozott pénteken brazíliai látogatásán, amely négy dél-amerikai országot érintő körútjának harmadik állomása. A körúttal az a célja, hogy támogatást szerezzen a Nicolás Maduro venezuelai elnökkel szembeni nyomásgyakorláshoz.
A venezuelai menekülteket fogadó központot Roraima szövetségi állam fővárosának Boa Vistának a légitámaszpontján alakították ki a brazil hatóságok. Brazília a venezuelai belpolitikai és gazdasági válság miatt külföldre menekült ötmillió ember közül mintegy 250 ezret fogadott be.
Újságíróknak nyilatkozva Pompeo azzal vádolta meg Madurót, hogy soha nem tapasztalt súlyosságú válságot idézett elő országában. Elmondta, hogy Washington hamarosan bejelent további 348 millió dollárt a venezuelai menekültek segítésére, és ebből 30 milliót a Brazíliában lévőknek szánnak. Így az Egyesült Államok nekik nyújtott támogatása eléri majd az 1,2 milliárd dollárt.
A jobboldali brazil kormány két héttel ezelőtt nemkívánatos személyeknek minősítette a venezuelai diplomatákat, de egyelőre nem utasította ki őket.
Pompeo körútján először Suriname-ban járt, majd Guyanán, Brazília után pedig Kolumbiába megy. Mind a négy ország határos Venezuelával.
(MTI)