Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) együttműködik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikussal - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.
"Nem a páciens dolgozik a nyugati szakszolgálatokkal, hanem a nyugati szakszolgálatok dolgoznak vele. Valóban van olyan értesülés, ezt konkrétan is meg tudom mondani, hogy ezekben a napokban az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége dolgozik vele" - fogalmazott a szóvivő.
Peszkov arra reagált, hogy Navalnij, akit egybehangzó német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálatok szerint megmérgeztek, a Der Spiegel német magazin csütörtöki közlése szerint kijelentette, hogy "Putyin áll a támadás mögött". Mint mondta, nincs másik verziója arra, hogy hogyan követhették el a bűncselekményt. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóházának elnöke erre ugyancsak azzal vádolta meg az ellenzéki aktivistát, hogy együttműködik a nyugati titkosszolgálatokkal.
"Úgy gondoljuk, hogy az Oroszország elnökének címezett efféle vádak abszolút alaptalanok és megengedhetetlenek. Mi több, ezen kijelentések sorát sértőnek, abszolút sértőnek és elfogadhatatlannak tartjuk" - nyilatkozott Peszkov.
"Navalnij szégyentelen és aljas. Putyin megmentette az életét. Ha azt, ami vele történt, nyugati titkosszolgálatok szervezték meg, akkor ez a kijelentése beleillik ebbe a logikába. Mindenki őszintén mentette őt, a pilótáktól az orvosain át az elnökig. Ilyen kijelentéseket csak tisztességtelen ember tesz" - jelentette ki az ellenzéki politikus interjújáról Vologyin házelnök.
"Teljes nyilvánvaló, hogy Navalnij együttműködik a nyugati országok szakszolgálataival és hatalmi szerveivel. Az ő érdekükben dolgozik" - tette hozzá.
Vologyin közölte: a Bundestag elzárkózott attól, hogy kétoldalú munkacsoportot hozzon létre az Állami Dumával (az orosz alsóházzal) a Navalnij ügyében folytatott nyomozás felügyeletére. Kifogásolta, hogy az orosz hatóságok az illetékes német szervektől nem kapták meg Navalnij orvosi leleteit és biológiai mintáit.
Véleménye szerint ez azt támasztja alá, hogy a Navanij-ügy megrendezésével egyes, általa meg nem nevezett országok fesztültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás mérlegének megvonásakor, blokkolni akarták Moszkvát abban, hogy megvédje a vele szövetséges ország szuverenitását. Nyugtázta, hogy semmi sem sikerült "azoknak, akik meg akarták kaparintani Fehéroroszországot".
(MTI)