2021. július 30., péntek, Judit, Xénia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:32 Kapás Boglárka: beletettük szívünket-lelkünket, mégis érem nélkül megyünk haza13:02 Kutatás: sokba kerülnek Európának a nem őshonos fajok - és akkor még a zsidókról és cigányokról szót sem ejt(h)ettek12:49 Megöltek egy nőt Kőbányán12:41 A japánok legyőzésével negyeddöntős a női vízilabda-válogatott11:58 Fiatal, szóváltás és vitapartner Felsőmocsoládon - ennek az esetnek is halál lett a vége11:25 Jászapáti után11:00 Fókák megérintéséért bírságoltak meg turistákat a Hawaii-szigeteken10:37 Hamilton már el is kezdte a pedofiltörvény elleni agitálást, Vettel szivárványos cipőben érkezett10:16 Hosszú a várakozás a röszkei autópálya-átkelőnél10:09 Egy beteg halt meg, 64 új fertőzöttet regisztráltak09:28 Ismét a buszsávok használatát ellenőrizték Budapesten08:55 A címvédő brazil röplabdázók legyőzték az amerikaiakat08:10 Cseh edzője szerint Magyarország egyik legnagyobb sportembere búcsúzott07:53 Kecskeméti repülőnap: számos légi és szárazföldi bemutató szerepel a programok között07:04 A japán kormány meghosszabbítja Tokióban a rendkívüli állapotot
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkva: az OPCW jelentése nem támasztja alá a mérgezést

Reklám

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Alekszej Navanij mintáinak elemzéséről készített jelentése nem tartalmaz adatokat méreganyagokról, ami arról tanúskodik, hogy alaptalanok az orosz ellenzéki politikus megmérgezésre vonatkozó állítások - közölte kedden az orosz külügyminisztérium.
A moszkvai állásfoglalás rámutatott, hogy az OPCW-nek a Németország által köröztetett zárt jelentéséből német követelésre eltávolították a talált méreganyagok elnevezésére, vegyi összetételére és jellemzőire vonatkozó kulcsinformációkat. A beszámoló azoknak a biológiai anyagoknak a két kijelölt laboratóriumban elvégzett vizsgálatáról készült, amelyet szeptemberben a berlini Charité klinikán vettek Navanijtól.
"Ezeknek az információknak a hiánya arról tanúskodik, hogy a blogger szándékos megmérgezésére vonatkozó állítások továbbra is megalapozott bizonyítékok nélküli, meg nem erősített következtetések maradnak" - fogalmaztak a dokumentumban.
Az orosz diplomáciai tárca szerint a jelentés merőben formális érvelésének az a célja, hogy alapot biztosítson Berlin számára ahhoz, hogy ne reagáljon az ügyben hozzá intézett számos moszkvai jogsegélykérelemre. Ezen adatok nélkül pedig, mint arra a dokumentum szerzői felhívták a figyelmet, az orosz jogrend alapján nem indulhat bűnügyi nyomozás a Navalnijjal Tomszkban történtek ügyében.
Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú mérget találtak a szervezetpében.
Az OPCW október 6-án kiadott első, nyilvános jelentésében azt írta, vizsgálata "megerősítette", hogy Navalnij vér- és vizeletmintáiban olyan kolineszteráz-gátló biomarkereit találták meg, amelyeknek szerkezeti jellemzői hasonlóak a vegyifegyver-tilalmi egyezmény függelékébe 2019 novemberében felvett, az 1.A.14 és az 1.A.15 jegyzékhez tartozó méreganyagokéhoz. Ez a kolineszteráz-gátló a szerződés függelékében nem szerepel.
Moszkva azt állítja, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegély-egyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az OPCW-től, amelyeket mindeddig nem kapott meg.
Az Európai Unió Tanácsának döntése alapján a Navanij-ügy miatt szankciós listára került Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese, Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja, Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese, valamint Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője. Büntetőintézkedésekkel sújtották továbbá a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet (GoszNIIOHT), ahol feltételezések szerint a novicsok harci mérget kifejlesztették. Moszkva ellenlépéseket helyezett kilátásba.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready