2020. december 5., szombat, Vilma, Csaba, Csanád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:28 Bahrein egy kicsit visszavett a zsidóbérencségből16:10 A "szlovén MTI" mellé állt a kulturális bizottság15:54 Halálos baleset történt Eger és Ostoros között15:39 Az LMP éppen december 5-én jelentette be, hogy szívesen összegyurcsányozódik14:55 193 beteg halt meg, 5525-tel nőtt a fertőzöttek száma, 637-en vannak lélegeztetőgépen14:40 Toroczkai: 16 évvel ezelőtt árulta el a balliberális oldal a magyarságot14:29 Szlávik: "az embereknek tudomásul kell venniük, hogy ez a karácsony nem olyan, mint a korábbiak"14:16 Oktatási módszertannal dübörögnek az internacionalista Roma Hősök13:58 A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a jövő héten a koronavírus-tesztelés13:34 A TOP 10 legveszélyesebb kereszteződés átépítését kezdeményezi évente a Mi Hazánk13:21 Jövő évtől bevezetik az e-jótállási jegyet, de nem lesz kötelező az átállás12:56 Vége a hétvégi zárlatoknak Ukrajnában, de januárban csak még nagyobb szigor várható12:35 Jó hírt kaptak az ifjú illegálisok egy brooklyni bírótól12:17 Egyelőre megúszták a halálbüntetést az iráni tüntetők12:02 Továbbra sem jutott dűlőre járatsűrítésben a BKK és a kormányhivatal
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkva: az OPCW jelentése nem támasztja alá a mérgezést

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Alekszej Navanij mintáinak elemzéséről készített jelentése nem tartalmaz adatokat méreganyagokról, ami arról tanúskodik, hogy alaptalanok az orosz ellenzéki politikus megmérgezésre vonatkozó állítások - közölte kedden az orosz külügyminisztérium.
A moszkvai állásfoglalás rámutatott, hogy az OPCW-nek a Németország által köröztetett zárt jelentéséből német követelésre eltávolították a talált méreganyagok elnevezésére, vegyi összetételére és jellemzőire vonatkozó kulcsinformációkat. A beszámoló azoknak a biológiai anyagoknak a két kijelölt laboratóriumban elvégzett vizsgálatáról készült, amelyet szeptemberben a berlini Charité klinikán vettek Navanijtól.
"Ezeknek az információknak a hiánya arról tanúskodik, hogy a blogger szándékos megmérgezésére vonatkozó állítások továbbra is megalapozott bizonyítékok nélküli, meg nem erősített következtetések maradnak" - fogalmaztak a dokumentumban.
Az orosz diplomáciai tárca szerint a jelentés merőben formális érvelésének az a célja, hogy alapot biztosítson Berlin számára ahhoz, hogy ne reagáljon az ügyben hozzá intézett számos moszkvai jogsegélykérelemre. Ezen adatok nélkül pedig, mint arra a dokumentum szerzői felhívták a figyelmet, az orosz jogrend alapján nem indulhat bűnügyi nyomozás a Navalnijjal Tomszkban történtek ügyében.
Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú mérget találtak a szervezetpében.
Az OPCW október 6-án kiadott első, nyilvános jelentésében azt írta, vizsgálata "megerősítette", hogy Navalnij vér- és vizeletmintáiban olyan kolineszteráz-gátló biomarkereit találták meg, amelyeknek szerkezeti jellemzői hasonlóak a vegyifegyver-tilalmi egyezmény függelékébe 2019 novemberében felvett, az 1.A.14 és az 1.A.15 jegyzékhez tartozó méreganyagokéhoz. Ez a kolineszteráz-gátló a szerződés függelékében nem szerepel.
Moszkva azt állítja, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegély-egyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az OPCW-től, amelyeket mindeddig nem kapott meg.
Az Európai Unió Tanácsának döntése alapján a Navanij-ügy miatt szankciós listára került Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese, Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja, Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese, valamint Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője. Büntetőintézkedésekkel sújtották továbbá a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet (GoszNIIOHT), ahol feltételezések szerint a novicsok harci mérget kifejlesztették. Moszkva ellenlépéseket helyezett kilátásba.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready