2020. november 26., csütörtök, Virág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Orbán: Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból22:16 Meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban22:03 BKK: minden jármű forgalomba állt Budapesten21:30 Folyosón, sátorban kötik oxigénre a súlyos koronavírusos betegeket Bukarestben21:17 Azért mondott le a holland euroszkeptikus párt elnöke, mert kiderült, hogy az ifjúsági tagozat nem a zsidó- és ratyikedvelő fiatalok gyűjtőhelye21:03 Irán mintegy 40 millió adag oltóanyag beszerzését tervezi20:46 Lavrov: Moszkva kész kielégíteni Bagdad minden haditechnikai igényét20:15 A dél-európai tagállamok elégedetlenek az EB migrációs tervével, mert nem tartalmazza a sáskák kötelező szétosztását19:58 Buzibefogadó társadalmat akar teremteni az EU - a "szivárványcsaládok" elismerését is kötelezővé tennék19:36 Az orosz főügyészség Varsóhoz fordult a Kaczynski fivérek telefonbeszélgetésének leiratáért - a lengyel külügy szerint provokáció19:18 Izraelben arra készülnek, hogy Trump a hivatali idejének lejárta előtt megtámadja Iránt19:13 Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát a költségvetési feltételrendszer bírósági vizsgálatára19:11 A kínai elnök is gratulált Bidennek19:04 Nem a bokorban találta, saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon18:49 Meseország félidőben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Ismét elhalasztják a CDU elnökválasztó kongresszusát

A koronavírus-járvány erősödése miatt ismét elhalasztják a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökválasztó kongresszusát - jelentették be hétfőn Berlinben.
Az eredetileg április 25-re meghirdetett, majd a járvány első hulláma miatt december 4-re halasztott kongresszust 2021-ben tartják meg, az időpontot legkésőbb januárban jelölik ki - mondta a párt vezetőségének ülése után tartott tájékoztatóján Paul Ziemiak főtitkár. Elmondta: a választmány és az elnökség minden tagja a küldöttek közvetlen, személyes részvételen alapuló hagyományos kongresszusi formátumot támogatja, de a járvány miatt egyelőre nem lehet ilyen rendezvényt tartani. Ezért a következő hetekben megvizsgálnak több alternatívát, a többi között azt, hogy az 1001 küldött miként tanácskozhatna egy online fórumon.
A leginkább esélyesnek tartott elnökjelölt, Friedrich Merz - aki nem tagja a párt vezető testületeinek - élesen bírálta a döntést. Már a CDU berlini székházában tartott értekezlet előtt hangot adott annak a véleményének, hogy a tisztségviselők jelentős része meg akarja akadályozni, hogy átvegye a párt irányítását, és ezért megpróbálják ismét elhalasztani a kongresszust.
A tanácskozásnak és a döntésnek valójában nincs akadálya, hiszen lehetne online, digitális kongresszust tartani, majd levélben szavazni - fejtette ki Friedrich Merz az ARD országos köztelevíziónak. Hozzátette: a Hertha BSC berlini labdarúgó egyesület a hét végén fennakadás nélkül meg tudta tartani közgyűlését ezer résztvevővel.
A politikus a vezetőségi ülés után még hangsúlyosabb bírálatot fogalmazott meg, azt mondta, hogy a CDU vezetői döntésükkel szembefordultak a párt bázisával.
A másik két elnökjelölt, Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormányfő és Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke támogatja az újabb halasztást.
A tagságnak szervezett fórumokon, nyilvános rendezvényeken és sajtóinterjúkban mindhárman rendre kiemelik, hogy a CDU elnöki tisztségének betöltése a párton messze túlmutató ügy. Egész Európát érdekli, hogy ki lesz a legnagyobb választói támogatottsággal rendelkező német párt következő vezetője, aki potenciálisan Németország következő kancellárja - mondják.
Ugyanakkor meglehet, hogy mégsem a következő elnök lesz a párt és testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje a 2021 őszén tartandó Bundestag-választáson. A közvélemény-kutatások ugyanis hónapok óta azt mutatják, hogy a német lakosság általában véve és a CDU/CSU szavazói is leginkább azt szeretnék, ha a pártszövetség Markus Söder bajor tartományi kormányfő, a CSU elnöke vezetésével vágna neki a választási kampánynak.
Markus Söder eddig nem foglalt egyértelműen állást az ügyben, nem jelezte, hogy feltétlenül vállalna, de nem is zárta ki, hogy elfogadna egy felkérést a CDU-tól a kancellárjelöltségre.
A politikus hétfőn Münchenben egy más ügyben tartott tájékoztatón üdvözölte a CDU elnökválasztó kongresszusának elhalasztását. Mint mondta, nem venné ki jól magát, ha a járvány közepén több mint ezer ember részvételével tartanának pártrendezvényt.
Nem "egyesek karrierje" a legfontosabb most, hanem a védekezés a vírus ellen - mondta.
A CDU távozó elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer - Angela Merkel kancellár kormányának védelmi minisztere - még a koronavírus-járvány előtt, februárban jelentette be, hogy nem indul kancellárjelöltként a következő Bundestag-választáson, ezért lemond a pártelnöki tisztségről, mert úgy véli, hogy ugyanannak a politikusnak kell lennie a párt elnökének és kancellárjelöltjének. Közölte, hogy utódja kiválasztásáig ellátja a pártelnöki feladatokat.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready