Kínos jelentés látott napvilágot Ausztráliában: kiderült, hogy az ország különleges műveleti egységei úgy avatták be az újoncokat, hogy fegyvertelen rabokat és civileket ölettek meg velük.
Zoom
A „beavatások” során 39 afganisztáni lakost gyilkoltak meg az ausztrál kommandósok, 23 különálló incidens során, 2005 és 2016 között. 25 különleges műveletis vett részt a gyilkosságokban, közülük 19 ellen kezdeményeztek az ausztrálok büntetőeljárást.
A bűncselekményekre azért került sor, mert Ausztrália tapasztaltabb kommandósai ily módon akarták elérni, hogy „első skalpjukat” megszerezzék az újoncok. A gyilkosságokra az újoncok felettesei adtak utasítást, jellemzően őrjárat során. Sok esetben a katonák hamis bizonyítékokat is elhelyeztek a helyszíneken, melyekkel azt a látszatot akarták kelteni, hogy önvédelemből cselekedtek.
„Ez a katonai szabályzat és a professzionalizmus legsúlyosabb megsértését jelenti. A civilek és a hadifoglyok törvénytelen meggyilkolása sosem elfogadható” – kommentálta Angus John Campbell tábornok, Ausztrália fegyveres erőinek parancsnoka az esetet. (Videó itt.)
Az incidensekről szóló vizsgálat évek óta folyik titokban, most azért látott napvilágot az eset, mert egy volt katonai ügyvéd kiszivárogtatta a nyomozati anyagot az ausztrál ABC hírcsatornának.
(Reuters - Portfolió nyomán)