2020. november 27., péntek, Virgil napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:53 Meghalt Balázs Fecó - nemrég került a koronavírus-fertőzötten lélegeztetőgépre11:45 Észak-Koreai hackertámadás ért több dél-koreai gyógyszergyártó vállalatot - hiába "nincs" fertőzött, sztálini a szigor11:29 Agyonveréssel fenyegette az őt előállító rendőr gyerekeit egy próbaidős "férfi" - ez fél év fogházat ért első fokon11:12 Mi Hazánk: a 30 napos tiltás lejárta után sem engedi vissza a párt oldalát a Facebook10:53 Megosztott a cseh kormány a lazítások kérdésében - nem hozta meg mindenhol a kívánt mértékű lassulást a szigor10:38 Orbán nem lát biztató jeleket, csak sok kórházi ágyat - 8-10 nap múlva dől el a karácsony és az újév sorsa10:21 Szűk családi körben temették Maradonát - az elnöki palota előtt viszont könnygázra is szükség volt10:07 135-en meghaltak, 6393-mal nőtt a fertőzöttek száma09:39 Erdélyi magyar kutatók által kifejlesztett vírustesztet dobtak piacra Romániában - a betegek immunválaszát méri fel09:23 Több száz bandatagot tartóztattak le Salvadorban, Guatemalában és Hondurasban09:06 Szerbiában kiegyenesedhet a járványgörbe08:44 94 éves asszony lehetett "idegenkezűség" áldozata a borsodi Hegymegen08:26 Kipaleverés és késes fenyegetőzés után: "Európa zsidók nélkül nem Európa"08:11 Trump: tömeges csalással választották meg az elektorokat, de ha ők Bident akarják, akkor az övé a Fehér Ház07:50 Csaknem 61 millióra nőtt a világ nyilvántartott fertőzöttjeinek száma
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az orosz medve segít az örményeknek, de csak ha tartják magukat a tűzszüneti megállapodáshoz

Az orosz védelmi miniszter megígérte szombaton örményországi látogatásán, hogy Moszkva segít Jerevánnak megküzdeni annak a rövid háborúnak a következményeivel, amelyet az örmények a Hegyi-Karabah régióért vívtak Azerbajdzsánnal.
Szergej Sojgu ugyanakkor azt is elmondta: az orosz segítségnyújtás feltétele, hogy Örményország maradéktalanul betartsa az orosz közvetítéssel e hónapban tető alá hozott, a hathetes fegyveres konfliktust lezáró megállapodást.
Örményországban óriási felháborodást keltett, hogy az örmény kormány aláírta a megállapodást, és ezzel jelentős területekről lemondott Hegyi-Karabahban. Nikol Pasinján kormányfő a tiltakozások hatására menesztett több kormánytagot, köztük a védelmi és a külügyi tárca vezetőjét, de az ellenzék a teljes kormány távozását követeli, élén a miniszterelnökkel.
Erre az ingatag örmény belpolitikai helyzetre utalva figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök arra, hogy a harcok kiújulhatnak, ha bármelyik fél megsérti a megállapodást.
Örményország hivatalosan nem állt háborúban Azerbajdzsánnal, de támogatta a hegyi-karabahi, el nem ismert örmény köztársaság önvédelmi harcát, Azerbajdzsán viszont Törökországtól kapott jelentős politikai és fegyveres támogatást.
Moszkva magas rangú kormányzati delegációt menesztett szombaton Jerevánba, ennek tagja volt Szergej Sojgu és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is.
Az orosz védelmi miniszter úgy értékelte, hogy jelenleg nyugodt a helyzet Hegyi-Karabahban, ahol 2 ezer orosz katona állomásozik, és ügyel a fegyvernyugvás betartására.
Szergej Lavrov a Hegyi-Karabahból elmenekült több tízezer embernek nyújtandó humanitárius segítségről és ezzel összefüggésben a koronavírus elleni, orosz fejlesztésű Szputnyik-V védőoltás, valamint orosz orvosok Örményországba küldéséről tárgyalt az örmény kormányfővel.
Nikol Pasinján kijelentette, hogy Oroszország a konfliktus alatt végig támogatta Örményországot. Ezzel ellentmondott annak az Örményországban uralkodó érzületnek, amely szerint Moszkva, Jereván hagyományos szövetségese nem nyújtott elegendő segítséget Örményországnak az Azerbajdzsán elleni fegyveres konfliktusban.
"Nagyon fontos, hogy elmélyítsük a viszonyt (Oroszországgal), különösen a jelenlegi helyzetben" - mondta az örmény kormányfő.
Az évtizedek óta vitatott hovatartozású, hivatalosan Azerbajdzsán részét képező, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió felbomlása után, az 1990-es évek elején kinyilvánította elszakadását Azerbajdzsántól, majd kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban egyetlen ország sem ismerte el, beleértve Örményországot.
Az azeri hadsereg a szeptember 27-től november 9-ig tartó harcokban jelentős területeket foglalt vissza az enklávé déli részén. A tűzszüneti megállapodás szerint megtarthatja ezeket a területeket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg különálló Nahicsevánig, ezzel közvetlen összeköttetést teremtve Azerbajdzsán és az exklávé között. Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready