Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EBB) úgy döntött, hogy befagyasztja az együttműködését Fehéroroszországgal, ezért a fehérorosz fél leállítja a párbeszédet az Európai Unióval az emberi jogok helyzetéről - közölte Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter a Belarusz-1 televízió által vasárnap sugárzott interjúban.
"Tekintettel arra, hogy az Európai Unió és az egyes tagországok megpróbálnak bírálni bennünket az emberi jogok helyzete és a demokrácia kérdése miatt - és ez mesterségesen túlpolitizált -, nem látjuk értelmét annak, hogy folytassuk a párbeszédet az Európai Unióval az emberi jogok helyzetéről. Leállítottuk ezt a párbeszédet mindaddig, amíg az EU nem hoz döntést az EBRD és az EBB politikájának megváltoztatásáról, amelyek úgy határoztak, hogy befagyasztják az együttműködést Fehéroroszországgal" - mondta a fehérorosz külügyminiszter.
Az EBRD honlapja szerint 137 projekt finanszírozásában vesz részt Fehéroroszországban, 3 millió eurót fektetett be az országban. Az EIB 2018 óta működik együtt Fehéroroszországgal elsősorban infrastrukturális és klímavédelmi projekteken, 2018-ban 110 milliós kölcsönnel támogatta az EU és a volt szovjet tagköztársaság közötti közlekedés javítását, 2019-ben pedig 90 millió euróval támogatott egy környezetvédelmi projektet.
(MTI)