Bezár!
2021. március 6., szombat, Leonóra napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
00:20 Sajátságos "nemzetben gondolkodás", avagy a határvonal mégsem ott van, ahol mondják23:49 Az ügyészség szerint sem gyaláz nemzeti jelképet a melléje kihelyezett deviánspropagandista rongy23:20 Olasz halálozási statisztika: 15,6 százalékkal haladták meg a tavalyi adatok az előző öt évét23:05 Közzétette a kormány a bővített bértámogatásra jogosult ágazatok listáját22:12 Magyar bronzérmet hozott az ötpróba a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon21:58 Von der Leyen és Biden felfüggesztették az Airbus-Boeing-vámháborút21:37 Kanadában engedélyezték a Johnson and Johnson oltóanyagát21:24 Pokolgéppel gyilkoltak Mogadishuban - legalább húsz halott21:13 Régen kihaltnak hitt rovarfajt fogott egy fénycsapda20:57 Cselekvésre szólította fel az ENSZ BT-t a világszervezet Mianmar-ügyi különmegbízottja20:42 Tűzhalál egy újpesti hajléktalantanyán20:25 Fideszes polgármester Pintéréknek: "orvosoknak rendőrök ne akarják megmagyarázni, hogy mi az egészséges életmód"20:07 "Burkanépszavazást" tartanak vasárnap Svájcban19:52 Nem Horvátország a legbiztonságosabb sáskajárásra19:34 Eljárást indítottak az RTL Klubon karácsony alkalmából sugárzott LMBTQI-agymosás miatt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Törzsi összetűzések Dárfúrban: több mint kétszázötven halálos áldozat

Reklám

Több mint 250-en meghaltak, és több mint 100 ezren váltak földönfutóvá a szudáni Dárfúr régióban hétvégén kirobbant törzsi összecsapásokban - erről számolt be pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).
Az ENSZ emberi jogi hivatalának közlése szerint a múlt szombaton fegyveres összecsapások törtek ki arab törzsek és a masalit etnikai csoporthoz tartozó belső menekültek között Nyugat-Dárfúrban.
A világszervezet emberi jogi hivatala ezen kívül beszámolt arról is, hogy egy másik, hétfői incidensben 72 ember vesztette életét, további 73 pedig megsérült a dél-dárfúri Gereidában egy földvita miatt a falata és a rizeigat törzs között.
"Ezek az incidensek komoly aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben fennáll a további erőszak veszélye Dárfúrban" - mondta egy sajtótájékoztatón Ravina Samdaszáni, az ENSZ emberi jogi szóvivője. Samdaszáni felszólította a szudáni kormányt, hogy állítsa helyre a rendet, és "törje meg azoknak a fegyveres civileknek a körét, akik magukhoz ragadják a törvényt, hogy megbosszulják a közösségük tagjai elleni támadásokat".
Nyugat-Dárfúrban a lakosok többsége menekülttáborokban él, miután a 2003-ban kirobbant etnikai fegyveres konfliktus - amellett, hogy 400 ezer ember halálát okozta - milliókat tett földönfutóvá. Az utóbbi években alábbhagyott az erőszak, de nem szűnt meg, és a helyzet nagyon ingatag. Ennek ellenére az ENSZ Biztonsági Tanácsa december végén egyhangúlag megszavazta a világszervezet és az Afrikai Unió közös dárfúri békefenntartó missziójának megszüntetését, és ez január 1-jén életbe is lépett, noha a csapatok kivonása még csaknem fél évig eltart.
Az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartó erői közös missziójának (UNAMID) megszüntetését maga a szudáni átmeneti kormány kérte, és támogatta ezt sok afrikai ország, valamint Oroszország is. Az UNAMID helyébe lép egy kizárólag politikai szerepet betöltő misszió, az UNITAMS, amely a demokratikus átmenetben nyújt segítséget.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready