A húszi síita mozgalom tagjainak és szimpatizánsainak tízezrei tüntettek hétfőn a kormányellenes húszik által uralt jemeni fővárosban, Szanaában az ellen, hogy az Egyesült Államok terrorista szervezetté nyilvánította a mozgalmat.
A tiltakozók transzparensein olyan feliratok voltak láthatóak, hogy "az Egyesült Államok a terrorizmus anyja", "Halál az Egyesült Államokra" vagy "Halál Izraelre". Mások olyan transzparenseket tartottak kezükben, amelyeken a jemeni polgárháborúban a húszik ellen beavatkozó szaúdi agresszor légicsapásainak halálos áldozatai voltak láthatóak.
A tüntetést vezető Mohamed Ali al-Húszi - a húszi elnöki tanács tagja - a tüntető tömeghez intézett beszédében úgy fogalmazott: büszkék arra, hogy sikerült "megfélemlíteniük az Egyesült Államokat".
A lázadó húszi mozgalmat terroristává nyilvánító határozatot Donald Trump amerikai elnök kormánya fogadta el, a döntés január 19-én lépett életbe, egy nappal azután, hogy Trump elhagyta a Fehér Házat.
A döntést bírálták Jemenben tevékenykedő humanitárius szervezetek az ENSZ-szel együtt, azt állítva, hogy a lépés megnehezíti munkájukat, illetve akadályozni fogja a szemben álló felek közötti párbeszédet, amely az ENSZ égisze alatt zajlik a polgárháború lezárása érdekében.
Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.
A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol - az ENSZ becslései szerint - a lakosság körülbelül 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.
(MTI nyomán)