Bezár!
2021. március 7., vasárnap, Tamás, Ubul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:39 Vona Gábor nem találja a helyét a mostani politikában19:10 Haláleset miatt függesztették fel az oltást az AstraZenecával Ausztriában 18:48 Megdöglött a Kutya Prágában - oszlatták is18:19 Rettegést is csökkentene egy izraeli találmány17:43 Svájc megszavazta a burka és a nikáb viselésének tilalmát17:29 Gulácsiról, új világrendről - kérdésekre válaszol Toroczkai László, 7. rész17:11 Intézményelhagyási és -látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben16:32 Tetten ért sonkatolvaj gyilkolta meg brutálisan az idős házaspárt Kislángon: egyik áldozatát szinte feldarabolta16:23 Kissé melegszik az idő a jövő héten15:37 Két hétre vesztegzár alá helyezik Temesvárt15:19 Közös hadgyakorlatokba kezdenek az orosz és a fehérorosz különleges egységek14:58 A klímarettegők "szemmel tartják" a politikusokat Svájcban14:35 Manfred Weber is menstruációs problémákkal küzd14:17 Csökken, de még mindig magas az ál-kereszténydemokrata pártszövetség támogatottsága Németországban13:52 M1: jól haladnak az oltással
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

"Halál az Egyesült Államokra, halál Izraelre!" - Trump által terroristává nyilvánított húszik tízezrei tüntettek Jemenben

Reklám

A húszi síita mozgalom tagjainak és szimpatizánsainak tízezrei tüntettek hétfőn a kormányellenes húszik által uralt jemeni fővárosban, Szanaában az ellen, hogy az Egyesült Államok terrorista szervezetté nyilvánította a mozgalmat.
A tiltakozók transzparensein olyan feliratok voltak láthatóak, hogy "az Egyesült Államok a terrorizmus anyja", "Halál az Egyesült Államokra" vagy "Halál Izraelre". Mások olyan transzparenseket tartottak kezükben, amelyeken a jemeni polgárháborúban a húszik ellen beavatkozó szaúdi agresszor légicsapásainak halálos áldozatai voltak láthatóak.
A tüntetést vezető Mohamed Ali al-Húszi - a húszi elnöki tanács tagja - a tüntető tömeghez intézett beszédében úgy fogalmazott: büszkék arra, hogy sikerült "megfélemlíteniük az Egyesült Államokat".
A lázadó húszi mozgalmat terroristává nyilvánító határozatot Donald Trump amerikai elnök kormánya fogadta el, a döntés január 19-én lépett életbe, egy nappal azután, hogy Trump elhagyta a Fehér Házat.
A döntést bírálták Jemenben tevékenykedő humanitárius szervezetek az ENSZ-szel együtt, azt állítva, hogy a lépés megnehezíti munkájukat, illetve akadályozni fogja a szemben álló felek közötti párbeszédet, amely az ENSZ égisze alatt zajlik a polgárháború lezárása érdekében.
Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.
A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol - az ENSZ becslései szerint - a lakosság körülbelül 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready