Oroszországnak folytatott kémkedéssel vádolnak egy férfit Németországban, a szövetségi legfőbb ügyészség csütörtöki közleménye szerint a vádlott a szövetségi parlament (Bundestag) által használt ingatlanokról juttatott el adatokat az orosz katonai hírszerzésnek.
A Jens F. néven azonosított vádlott önként, saját elhatározásából kémkedett - áll a közleményben.
A Spiegel Online hírportál értesülése szerint az illető Németország újraegyesítése előtt az egykori NDK hadseregének katonája volt, és 1984-től 1990-ig az állambiztonsági minisztérium (Stasi) informátoraként is tevékenykedett.
A Bundestag által használt ingatlanok adataihoz úgy jutott hozzá, hogy dolgozott egy vállalatnál, amely elektromos berendezések biztonságának ellenőrzésére szakosodott, és volt több megbízása a Bundestagtól. A vádlott így hozzáfért az ingatlanok alaprajzaihoz.
Ez tekintélyes mennyiségű adat, tekintve, hogy a Bundestag a parlamenti épület (Reichstag) mellett nagyjából 30 irodaépületet és gazdasági épületet is használ, amelyek összesített alapterülete megközelíti a 300 ezer négyzetmétert.
A legfőbb ügyészség közleménye szerint a vádlott legkésőbb a 2017 július vége és szeptember eleje közötti időszakban határozta el, hogy a dokumentumokat kiszolgáltatja Oroszországnak. Az anyagokat rögzítette egy adathordozón - a Spiegel Online szerint kimásolta egy CD-re - , amelyet eljuttatott az orosz nagykövetség egy munkatársának, aki a katonai hírszerzés embereként dolgozott a német fővárosban.
A legfőbb ügyészség tájékoztatása szerint február 12-én emeltek vádat Jens F. ellen. A Spiegel Online értesülése szerint a legfőbb ügyészség már 2017-ben eljárást indított ellene, és 2019-ben házkutatást tartottak otthonában és munkaadója berlini kirendeltségén.
(MTI)