Izraelben csütörtökön délutánra már száz százalékban feldolgozták a választáson leadott szavazatokat, amelynek eredményeként kiderült, hogy nem jött össze a Binjámin Netanjáhu kormányalakításához szükséges 61 mandátum. Mivel a Likudnak és a Netanjáhu kormányalakítását támogató több kisebb pártnak csak 59 mandátuma van, a miniszterelnök felállított egy szavazatvizsgáló stábot, amelynek feladatául adta, hogy számolják újra, vizsgálják át a palesztin Közös Listára leadott szavazócédulákat – írja a Jiszráél Há-Jom című újság.
Zoom
Választás Izraelben, 2021
Az izraeli fehérgalléros elítéltek számára fenntartott Má’ászijáhu börtönt mindenképpen elkerülni akaró Binjámin Netanjáhu reményei szerint a palesztin Közös Listára leadott szavazatok között az általa munkába állított kutakodók utólag találnak annyi szabálytalan voksot, hogy a Közös Lista végül is eggyel kevesebb képviselőt küldhet a parlamentbe, s helyette a Likudnak lenne egy további mandátuma. Ha Bibinek bejönne is ez a húzása, az úgynevezett Netanháhu-tömbnek akkor is csak 60 mandátuma lenne, de a kormányalakításhoz szükséges további egy mandátumot bizonyos alkukkal, ígéretekkel már könnyebben megszerezné.
Zoom
Binjámin Netanjáhu egy palesztin párttól szeretne mandátumot elorozni (fotó: calcalist.co.il)
Csakhogy Izraelben már több vezető politikusnak is elege van abból, hogy a köztörvényes bűncselekmények miatt bűnvádi eljárás alá vont Binjámin Netanjáhu miniszterelnök a kormányfői pozíciójának köszönhetően ezúttal is kibújhat vagy elodázhatja a felelősségre vonást – írja ugyancsak a Jiszráél Há-Jom.
Zoom
Ávigdor Lieberman - ráunt Bibi menekülési taktikájára (fotó: Hádász Pórus)
Netanjáhu esetleges újabb megkoronázásának megakadályozására Ávigdor Lieberman, a főleg az egykori Szovjetunóból bevándorolt zsidók támogatta Otthonunk, Izrael nevű parlamenti párt elnöke tegnap bejelentette: törvényjavaslattal kezdeményezi, hogy büntető eljárás alá vont parlamenti képviselő ne kaphasson kormányalakítási megbízást az államelnöktől. Lieberman ezzel azt is szeretné megakadályozni, hogy Izraelben újabb, immár az ötödik parlamenti választást kelljen kiírni.
H. J. – Kuruc.info