Arkansas állam lett az első amerikai állam, amely betiltotta a 18 év alattiak nemátalakító kezelését és műtéteit – írja a BBC nyomán a Mandiner. A kedden elfogadott törvényjavaslat az előzők mellett eltiltja az orvosokat attól is, hogy pubertásblokkolókat szolgáltassanak kiskorúak számára.
Zoom
A most 7 éves Gracie 4 éves korában "változott át" lánnyá. Képzeljük el, mennyire lehet képes ebben felelősen dönteni egy 4, vagy akár még egy 14 éves gyermek is... (fotó: Lauren Hanussak/KQED)
Asa Hutchinson republikánus kormányzó eredetileg vétóval élt a javaslattal szemben. Mint mondta, az egy "kormányzati túlterjeszkedés", illetve csupán "az amerikai kultúrharc szüleménye". Döntését azonban az állami képviselőház és szenátus is felülbírálta, így a törvényjavaslatot az előbbiben 72-25, míg az utóbbiban 25-8 arányban elfogadták.
Az Amerikai Polgárjogi Szervezet (American Civil Liberties Union, ACLU) tiltakozott a törvényjavaslat ellen. Mint közölték, az "családokat, orvosokat és üzleteket fog elüldözni az államból", illetve egy szörnyű és szívszorító üzenetet küld a transznemű fiataloknak".
A törvényjavaslat támogatói elmondták: ezzel akarják megvédeni a gyermekeket olyan életdöntésektől, amelyeket később megbánhatnak. Kitértek emellett a pubertásblokkolók, illetve a hormonkezelések esetleges mellékhatásaira is. Jelenleg 16 államban gondolkoznak hasonló szabályozáson.