Bezár!
2021. május 7., péntek, Gizella, Géza, Bendegúz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:25 Biden-seggnyalóként már nem érdekes Amerikának a CNN, csak ellenzékiként volt az22:10 Már megint antiszemitizmus sújtja a szegény zsidókat - pedig ők csak rabolni és terjeszkedni akarnak21:59 "Újrahasznosított" pálcikákkal varázsolták a pozitív teszteket egy indonéz repülőtéren - december óta21:37 Kecskék védik a Ronald Reagan-könyvtárat a tűztől20:42 Toroczkai megsemmisítette a védettségi igazolványát20:17 Kiengedték Bige Lászlót a házi őrizetből20:02 Többen meghaltak a brazil rendőrség és drogkereskedők közötti lövöldözésben Rio de Janeiróban19:38 Ezt még ki meri mondani Le Pen: "az utcai bűnözés 90 százalékban a bevándorlóknak, vagy bevándorló hátterű embereknek tudható be"19:11 Kukák mögé próbált elbújni a "hős" betörő18:41 Szerbiában "csak" a betegszabadsággal diszkriminálnak, inkább fizetnek az oltakozni hajlandóknak18:18 Blinken "reméli", hogy Biden még idén ellátogat Ukrajnába17:54 Vajon tudjuk-e, hogy a manapság játszott himnusz nem az eredeti?17:38 Oroszországban bejegyezték a Szputnyik Light-ot17:23 Csehország még az EU-s oltási igazolvány előtt megállapodna szomszédaival16:50 Hidegfront vonul át, majd a hétvégén ismét melegszik az idő
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A német alkotmánybíróság megsemmisítette a lakbérek befagyasztásáról szóló berlini helyi törvényt

A német alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette és megsemmisítette a lakbérek befagyasztásáról szóló berlini helyi jogszabályt egy csütörtökön ismertetett ítéletével.
Az alkotmánybíróság megállapította, hogy a tartományi rangú főváros parlamentje (képviselőház) a jogszabály megalkotásával túllépett hatáskörén, mert a szövetségi parlament (Bundestag) már hozott törvényt az ügyben. Ezért a helyi, tartományi szabályozás érvénytelen.
A Bundestag 2015-ben fogadta el az úgynevezett lakbérfékről (Mietspreisbremse) szóló törvényt, amely előírja, hogy a tulajdonos vagy ingatlankezelő bérlőváltáskor legfeljebb 10 százalékkal emelheti a kezdeti bérleti díjat a térségben - kerületben, városrészen, településen - jellemző átlagos lakbér fölé.
A berlini parlament 2020 elején ennél jóval szigorúbb szabályokat írt elő az úgynevezett lakbérplafont (Mietendeckel) bevezető törvénnyel. A lakhatási költségek rohamos emelkedése miatt hozott jogszabály a 2014 előtt épült lakásokra vonatkozik, és a 2019 nyarán regisztrált szinten fagyasztotta be ezen ingatlanok bérleti díját, méghozzá öt évre, 2025-ig. Ez nagyjából másfélmillió lakás bérleti szerződését változtatta meg, a bérlő javára, a tulajdonos kárára.
Berlin a 16 német tartomány közül az egyetlen, ahol bevezették a lakbérplafont. A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és az SPD-tól balra álló Baloldal (Die Linke) koalíciós tartományi kormánya figyelmeztette a bérlőket, hogy a megtakarított pénzt érdemes egyelőre félretenni, mert nem lehet kizárni, hogy alkotmánybíróság megsemmisíti a törvényt, és a bérlőknek visszamenőleg ki kell fizetniük a különbözetet.
A lakhatási költségek emelkedése a legfontosabb társadalmi problémák közé tartozik Németországban, mert a lakosság nagy többsége nem saját tulajdonú lakásban, hanem bérelt ingatlanban lakik. A szerződésekben rendszerint azt a megoldást alkalmazzák, hogy meghatároznak egy kezdeti díjat, amelyet évente módosítanak a helyi önkormányzat úgynevezett lakbértükre alapján, amely az adott területre, városrészre, kerületre jellemző lakbérszintet mutatja.
Berlinben és a legtöbb német nagyvárosban a 2010-es évek elején, az euró jövőjét övező aggodalom és az alacsony kamatok révén indult el az ingatlanok árának, és ezzel együtt a lakbérek emelkedése. A gyors ütemű emelkedéshez az is hozzájárult, hogy a legtöbb nagyváros lakossága növekszik, Berliné például évente 30-40 ezer fővel növekedett a koronavírus-járvány előtt. Így a fővárosban a 2010-es években nagyjából 100 százalékkal emelkedtek a lakbérek. A legtöbbet az újépítésű lakásokért kell fizetni, a négyzetméterenkénti 18-20 eurós (6480-7200 forint) havi bérleti díj sem számít ritkaságnak, míg a havi bruttó átlagkereset nagyjából 3500 euró.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready