Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák19:02 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"18:18 Tájékoztatták a fideszes polgármestert, hogy egy szarvasi lakos elszabadulna a cigányoktól, ha tudna17:47 Házkutatást tartottak az ukrán alkotmánybíróság leváltott elnökénél17:33 A hétvégén is borúsabb idő várható17:01 A Mazsihisz vezetése az anyaállam nagykövetével szurkolt a "megtámadott Izraelnek" a Jeruzsálem parkban16:36 Most, hogy oltakozni lehet, kimondták, hogy a PCR-teszt nem is nyújt olyan nagy bizonyosságot16:24 Meglehetősen afgánosra sikeredett a tűzszünet első napja16:10 Putyin barbár bűncselekménynek nevezte a kazanyi iskolai lövöldözést15:54 Árokba csúszott és felborult egy kamion az M0-áson Gyálnál15:40 Maszk nélküli kísérleti előadásokat szerveznek a beoltottak számára Erdélyben és Romániában15:18 Meghitt pillanatokat zavartak meg a rendőrök a dabasi kapitányság előtt15:00 Lantos János a Hitgyüli-vezérnek: "miért nem alapít egy zsidó szektát?"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lukasenka azt állítja, meg akarták ölni a családjával együtt

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombat este Telegram-oldalán bejelentette, hogy a fehérorosz hatóságok őrizetbe vettek egy összeesküvő csoportot, amely merényletet tervezett ellene és gyermekei ellen, és valószínűleg kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálatokkal.
"Elfogtuk a csoportot, elmondták, hogyan tervezték ezt az egészet" - mondta a fehérorosz vezető. "Nyilvánvalóan külföldi titkosszolgálatok tevékenységének is nyomára bukkantunk. Valószínűleg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt, nem tudom, ki dolgozott ott az amerikaiak közül" - tette hozzá.
Közben Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya azt közölte, hogy őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik katonai hatalomátvételt készítettek elő Fehéroroszországban. A közlemény szerint Jurij Zjankovics fehérorosz-amerikai kettős állampolgár és Aljakszandr Feduta fehérorosz állampolgár fegyveres felkelést és katonai hatalomátvételt akartak kirobbantani a "színes forradalmak" mintájára Fehéroroszországban, helyi és ukrán nacionalisták részvételével, és meg akarták gyilkolni Aljakszandr Lukasenka elnököt. A hatalomátvételt a május 9-i minszki győzelem napi ünnepségekre időzítették. Az orosz biztonsági szervek fehérorosz kollégáikkal együttműködve azonban leleplezték az összeesküvést, és átadták a két gyanúsítottat a fehérorosz hatóságoknak - tette hozzá a sajtóosztály.
(MTI)
Frissítés: A Kommerszant szerint így történt volna a puccskísérlet
A katonai díszszemlén meggyilkolt Anvar Szadat egyiptomi és Ahmad Kadirov csecsen elnök sorsát szánta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőnek a megdöntésére szövetkezett összeesküvők csoportja - írta honlapján vasárnap a Kommerszant című napilap a szombaton ismertté vált, Tyisina (Csend) kódnevű állítólagos "puccskísérlet" hivatalos verzióját ismertetve.
Szadatot 1981-ben Kairóban, Kadirovot pedig 2004-ben Groznijban gyilkolták meg iszlamista szélsőségesek. A fehérorosz és az orosz hatóságok szombaton jelentették be, hogy államcsínykísérletet akadályoztak meg, amelynek részvevői május 9-én, a győzelemnapi parádén akartak végezni Lukasenkával.
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szombaton közölte, hogy a fehérorosz Álambiztonsági Bizottsággal (KGB) együttműködésben Moszkvában őrizetbe vette az amerikai és lengyel titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló Aljakszandr Feduta irodalomtörténész-politológust és Jurij Zenkovics ügyvédet, akik fehérorosz és ukrán nacionalisták támogatásával katonai puccsra készültek Fehéroroszországban a "színes forradalmak" forgatókönyve alapján. Mindkét gyanúsított fehérorosz állampolgár, de Zenkovics amerikai útlevéllel is rendelkezik.
Az akciót azt követően hajtották végre, hogy Lukasenka felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a KGB főnöke pedig az FSZB-ét. A fehérorosz vezető azt mondta, hogy az elfogáshoz egy 11-12 fős csoport utazott Minszkből Moszkvába. Azt is bejelentette, hogy "negyedszázados elnöksége egyik alapvető bejelentésére" készül, amely szerinte be fogja biztosítani Fehéroroszország állami berendezkedését arra az esetre, ha vele valami történne.
Lukasenka a szülőfalujában, Alekszadrijában önkéntesmunka-szombaton faültetés után állt a kamerák elé, és azt állította, hogy államcsínykísérletet sikerült megakadályozni, amely során őt megölték, a gyerekeit pedig elfogták volna. Beszámolója szerint a leleplezett csoport a pincét is megmutatta, ahol az utódai raboskodtak volna.
Biden nem válaszolt
Lukasenka azt állította, hogy a megdöntésére irányuló kísérlet ügyét Putyin felvetette a Joe Biden amerikai elnökkel kedden folytatott beszélgetésén, de nem kapott rá válasz, pedig a fehérorosz vezető szerint az akciót a legmagasabb szinten kellett jóváhagyni.
Az ONT fehérorosz állami televízió, majd az orosz csatornák is a KGB által rögzített felvételeket mutattak be egy, a Zoomon tartott megbeszélésről, amelyen Feduta, Zenkovics, Grigorij Kosztuszev, a Fehérorosz Népfront vezetője és más ellenzékiek vettek részt. Ezek tanúsága szerint Feduta sikeres precedensként emlegette azt, ahogyan Egyiptomban Hoszni Mubarak lépett Szadat helyére.
Feduta az ONT képein a követendő példák között emlegette a szovjet Rendkívüli Állapot Állami Bizottságát (GKCSP) is, amely 1991 augusztusában puccsot kísérelt meg Mihail Gorbacsov elnök-főtitkár ellen is.
Zenkovics egy másik, a Tarasz Bulba étteremlánc egyik moszkvai üzletének különtermében készült felvétel szerint Fedotának és másoknak arról beszélt, hogy a "legfőbb (vezető) eltávolítását" követően blokkolni kell a belügyi erőket és rohamrendőrséget, valamint el kell foglalni Minszk néhány emblematikus épületét, köztük a rádiót és a televíziót is.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek az éttermi találkozóról készült beszámolója azt állította, hogy Zenkovics és Feduta fehérorosz tábornokokkal tanácskozott. A megbeszélésre elhozták a likvidálandó és a "koncentrációs táborokba zárandó" vezetők névsorát.
Demokráciákat felnevelő inkubátor
Az összeesküvők a jelentés szerint hackerek segítségével jutottak hozzá a KGB, a belügyminisztérium és más biztonsági szervek adatbázisához. A gyanúsítottak úgy vélekedtek, hogy a fehérorosz társadalom és állam átalakításához legkevesebb öt évre lesz szükség, és hogy a puccsot követően az országnak lengyel mintára "demokráciákat felnevelő inkubátorrá" kell válnia.
Zenkovics és Feduta egymás között felosztotta a feladatokat: amíg az előbbi a parlament és a bíróságok tevékenységét koordinálta és az alkotmányos reform felelőse lett volna, addig a másik a párt- és a választási rendszer kereteit alakította volna ki, és az ő reszortja lett volna a sajtó, a kultúra és a közoktatás felügyelete.
A beszámoló szerint az "összeesküvés" két szellemi vezetője zsákmányként ajánlotta fel a tábornokoknak Lukasenka vagyonát. Az őrizetbe vételéről készült videofelvétel narrációja szerint Feduta kilátásba helyezte, hogy az amerikai hatóságok a védelmére fognak kelni.
A Kommerszant felhívta a figyelmet a "puccskísérletre" vonatkozó narratíva ellentmondásaira. Amíg például az ONT szerint május 9-én történt volna a puccs, addig az FSZB és a KGB szerint június-júliusra tervezték. Emellett az ukrán nacionalisták szerepvállalására csak az FSZB utalt, a KGB nem.
Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz ellenzéki elnökjelölt sajtószolgálata vasárnap provokációnak minősítette Lukasenkának a leleplezett államcsínyről szóló bejelentését.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready