Bezár!
2021. május 12., szerda, Pongrác, Böngér, Dalma napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Megkezdődtek a parlamenti választások Albániában

Megkezdődtek a parlamenti választások vasárnap reggel Albániában; a választójogosultak helyi idő szerint este hét óráig adhatják le voksukat a 2,8 millió lakosú balkáni országban.
Megfigyelők szerint szoros eredmény várható, mert fej fej melletti a kormányzó, Edi Rama miniszterelnök vezette Szocialista Párt (PS) és az ellenzéki, Lulzim Basa vezette Demokrata Párt (PD) támogatottsága. Emiatt akár királycsináló szerepe is lehet az Ilir Meta államfő vezette MSI pártnak. A 140 parlamenti képviselői helyért 12 párt száll harcba.
A nyolc éve hivatalban lévő Edi Rama immár a harmadik egymást követő négyéves hivatali időszakára készül, Lulzim Basa pedig nyolc, ellenzékben töltött év után a hatalomba való visszatérésre.
Ahogy a sztálinista diktatúra megdöntése óta eltelt 30 évben szinte egyetlen komolyabb voksolás sem, a mostani választási kampány sem múlt el súlyos erőszakos cselekmény nélkül: szerdán a középső országrészben, Elbasanban lőfegyverrel óhajtottak lezárni egy vitát, amely PS-aktivisták és egy PD-politikus testőrei között robbant ki; a lövöldözésben egy ember meghalt, négy másik megsebesült.
Az ellenzék egyik fő érve a kormányváltás mellett, hogy meg kell szüntetni az Albániában az élet szinte minden területét átszövő korrupciót. "Véget kell vetni ennek. Az egyetemen az oktatók csúszópénzt fogadnak el a diákoktól, hogy átengedjék őket a vizsgán" - idézett egy először szavazó, 18 éves mérnök szakos hallgatót, Migena Smagit a Reuters hírügynökség.
Albánia a 104. a Transparency International a világ 180 országát rangsoroló korrupciós listáján.
A kis földközi-tengeri országot 2014-ben tagjelöltként ismerte el az Európai Unió, de a tényleges csatlakozás még messze van a szervezeten úrrá lett "bővítési fáradtság" és az albániai reformok lassúsága miatt. A 27-ek mindenekelőtt az igazságügyi rendszer megújítását várják el az albán kormánytól, és azt, hogy lépjen föl határozottabban a szervezett bűnözéssel szemben.
Egy másik, régóta fennálló gond a siralmas gazdasági helyzet, ami miatt a fiatalok - főleg a felsőfokú végzettségűek - tömegesen költöznek el Albániából elsősorban német nyelvterületre, Olaszországba, illetve az Egyesült Államokba.
A parlamenti választások után megalakuló új kormány előtt álló két legfontosabb azonnali feladat az eddig 2400 halálos áldozatot követelő koronavírus-járvány leküzdése és a 2019. november végi, pusztító erejű földrengés utáni újjáépítés befejezése lesz. A természeti katasztrófában 51 ember vesztette életét, és csaknem 12 ezer lakóház vált lakhatatlanná.
Az 56 éves Rama amatőr kosárlabdázó és festőművész. Kihívója, a 46 éves Basa jogász. Mindketten voltak főpolgármesterek Tiranában, és töltöttek be különféle miniszteri tisztségeket korábbi kormányokban.
A diaszpórában élőkkel együtt összesen 3,6 millióan szavazhatnak. Az Albániában élők több mint 5 ezer szavazóhelyiségben adhatják le voksukat, eredmény csak két nappal a szavazás után várható.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready