2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk12:37 Az amerikai igazságügyi minisztérium több tucatnyi Iránhoz kapcsolható weboldalt foglalt le12:16 Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Elutasította egy francia bíróság az agent orange gyártói ellen benyújtott keresetet

Reklám

Elutasította hétfőn egy francia bíróság annak a vietnámi-francia nőnek a keresetét, aki 14 multinacionális cég ellen indított pert a vietnámi háború alatt fegyverként bevetett, agent orange nevű, dioxintartalmú gyomirtó előállítása miatt.
Tran To Nga azzal vádolta a vállalatokat, hogy az általuk gyártott szer rengeteg vietnáminál, egyebek közt nála és a gyerekeinél is súlyos egészségkárosodást okozott. Az igazáért 2014 óta küzdő 79 éves nőt - aki a pert "élete utolsó harcának" nevezte - kétszer diagnosztizálták tuberkolózissal, egyik gyereke pedig fejlődési rendellenesség miatt nem maradt életben.
A vállalatok ügyvédei azzal védekeztek, hogy a vegyszert az Egyesült Államok hadserege vetette be Vietnámban, ehhez pedig nincs közük.
A - ma már a német Bayer tulajdonában álló - Monsanto nevű vegyipari vállalat ügyvédje, Jean Daniel Bretzner azt mondta, a francia bíróság nem jogosult ama tettek megítélésére, amelyeket egy szuverén állam háború idején követett el.
Az Egyesült Államok légiereje a vietnámi háború idején több ezer tonnányit szórt le a gyomirtóból Dél-Vietnám fölött, hogy megsemmisítse a termést, valamint a gerilláknak fedezéket nyújtó trópusi erdőket. Emellett azonban a tárolására szolgáló narancsszínű hordóról elnevezett "narancsszínű hatóanyag" vagyis az agent orange súlyos pusztítást okozott az ott élő emberek között is, számos rákos és egyéb megbetegedést okozva.
Zoom
A vegyszert annak idején a Bien Hoa légitámaszponton tárolták, amely akkor még az amerikai hadsereg bázisa volt.
Zoom
Az agent orange bevetésének súlyos egészségkárosító hatása volt, több százezer esetben okozott születési rendellenességet Vietnámban az amerikai katonák 1973-as kivonulása után is. Hanoi becslése szerint az áldozatok száma akár hárommillió is lehet, közülük egymillióan ma is különböző betegségekben szenvednek, 150 ezren pedig születési rendellenességgel jöttek világra. Bár 2012-ben közös amerikai-vietnámi kezdeményezés indult a területek megtisztítására, ekkor a vegyszerrel leginkább fertőzött térségek szennyezettsége még így is négyszázszorosa volt az elfogadott határértéknek.
Zoom
Korábban ausztrál, amerikai és koreai veteránok is kártérítést kaptak, miután megbetegedtek a vegyszer miatt, ám a mostani lett volna az első alkalom, hogy vietnámi áldozatok is kártalanításban részesüljenek.
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 2009-ben utasította el vietnámiak csoportjának kártérítési igényét, jóllehet Washington egy évvel később elismerte, hogy az agent orange egészségkárosodást, egyebek közt rákot okoz.
(MTI)
Kapcsolódó:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready