2021. augusztus 1., vasárnap, Boglárka, Nimród napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:38 Nem sűrűn indulnak mostanság belföldi légijáratok Afganisztánban21:00 Összeállítás a cigányok által elkövetett magyargyilkosságokról (2006-2021)20:50 Irán támadta meg a teherhajót, mert Izrael azt mondja20:44 Kétségbeesett meztelenkedés - Heti progresszió (XCI. rész)20:21 Kommentár a választási előjáték kapcsán20:07 Törökország bekérette a görög nagykövetet, mert lelőttek egy török állampolgárt a két ország határán19:28 Az augusztusi Duo Gladii Szent István királyunk előtt tiszteleg18:54 Trükkös brit kormányzati honlapot buktatott le az Independent 18:29 Iohannis ma egy kicsit szásszá vedlett17:52 Az erős kánikula egyelőre nem tér vissza16:50 Árulkodó levelet küldtek Bidennek az ukránok16:25 Katasztrófavédelem: a cserepes virágokat, szerszámokat vigyük fedett helyre16:19 Tizennyolc dollár egy gyilkosságért: ötszörösére nőtt a Burkina Fasó-i gyermekkatonák száma15:46 Lazítanak Romániában és Erdélyben15:20 Tűzoltók százai küzdenek az Olaszország déli részén tomboló erdőtüzekkel
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lengyel külügyminiszter: Merkelék után Biden is beleesik az orosz csapdába

Reklám

Az amerikai elnök, Joe Biden kormányának Moszkva iránt folytatott politikája Oroszország agresszív magatartásának fokozódását eredményezheti - figyelmeztetett Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a Rzeczpospolita lengyel napilapban pénteken megjelent, vele készített interjúban.
A terjedelmes beszélgetésben a lengyel diplomácia vezetője a többi között annak kapcsán nyilatkozott, hogy Biden májusban bejelentette az Északi Áramlat-2 gázvezeték német-orosz projektjét kivitelező cégek ellen kivetett amerikai szankciók visszavonását.
Rau elmondta: az amerikai döntésről a médiából értesült. "Az amerikai szövetségesek nem találtak időt arra, hogy a döntés következményeinek leginkább kitett térséggel konzultáljanak" - tette hozzá.
Áttekintette a tavasz folyamán folytatott lengyel-amerikai diplomáciai egyeztetéseket, amelyek során az amerikai fél cáfolta azokat a kiszivárgott híreket, hogy bizalmas amerikai-német beszélgetések zajlanak az Északi Áramlat-2 gázvezeték befejezéséről.
Utalva azokra a megbeszélésekre, amelyeket sajtóértesülések szerint e héten Washingtonban Angela Merkel német kancellárhoz és Joe Bidenhez közeli munkatársak folytatnak a gázvezeték ügyében, Rau leszögezte: "az amerikai-orosz-német párbeszéd ilyen formája" nem helyettesítheti az Egyesült Államok és a NATO keleti szárnyán fekvő szövetséges országok közötti tárgyalásokat.
Aláhúzta: különösen a közép- és kelet-európai országok fogják érezni az amerikai-német megbeszélések nyomán született döntések következményeit. A gázvezeték ugyanis radikálisan megerősíti Németország és Oroszország közös érdekeit, közvetlen veszélyt jelent majd az európai békére. Ukrajna, valamint Lengyelország és más közép-európai NATO-tagállamok katonai fenyegetettsége fokozódni fog - fejtette ki Rau.
Úgy látta: Moszkva kezdettől fogva úgy tekintett a (már létező) Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetékekre, mint "a Nyugat egységét szétverő projektekre". "Oroszország agresszív, fegyveres támadásokat, zsarolást és fenyegetéseket alkalmazó politikát folytat a szomszédaival szemben" - állapította meg.
Rau szerint a német kormány már korábban "beleesett az orosz csapdába", most pedig Biden kormányzata is ezt teszi. "Ez Oroszország agresszív magatartásának fokozódását fogja eredményezni" - vélekedett a miniszter, utalva a Zapad-2021 nagyszabású orosz-fehérorosz hadgyakorlat ősszel esedékes újabb manővereire, amelyek során - mint mondta - Oroszországnak lehetősége lesz az Egyesült Államok és Németország reakcióit tesztelni.
Az interjúban kitértek az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének további erősítésére, amiről Varsó és Washington még Donald Trump elnöksége idején állapodtak meg. Rau aláhúzta: ez "természetesen" megvalósul, hiszen Lengyelország "szavahihető szövetséges, melynek (...) politikája független attól, az amerikaiak kit bíztak meg kormányzással".
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready