2021. augusztus 1., vasárnap, Boglárka, Nimród napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:04 Aknára lépő vadászok vesztették életüket Boszniában22:40 A drog rossz: az erzsébetvárosi rendőrkapitányságot látogatta meg egy "páókember"22:09 Tolt egy kis agitpropot az észak-koreai uralkodó húga21:38 Nem sűrűn indulnak mostanság belföldi légijáratok Afganisztánban21:00 Összeállítás a cigányok által elkövetett magyargyilkosságokról (2006-2021)20:50 Irán támadta meg a teherhajót, mert Izrael azt mondja20:44 Kétségbeesett meztelenkedés - Heti progresszió (XCI. rész)20:21 Kommentár a választási előjáték kapcsán20:07 Törökország bekérette a görög nagykövetet, mert lelőttek egy török állampolgárt a két ország határán19:28 Az augusztusi Duo Gladii Szent István királyunk előtt tiszteleg18:54 Trükkös brit kormányzati honlapot buktatott le az Independent 18:29 Iohannis ma egy kicsit szásszá vedlett17:52 Az erős kánikula egyelőre nem tér vissza16:50 Árulkodó levelet küldtek Bidennek az ukránok16:25 Katasztrófavédelem: a cserepes virágokat, szerszámokat vigyük fedett helyre
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A litván parlament határozatban követel kártérítést Oroszországtól a szovjet megszállásért

Reklám

A litván seimas (parlament) határozatot fogadott el kedden, amelyben kártérítést követel Oroszországtól a szovjet megszállás alatt okozott károkért.
A 141 tagú törvényhozás jelenlévő tagjai közül 103-an támogatták a politikai nyilatkozatnak minősülő és kötelező erővel nem bíró előterjesztést, három tartózkodás és egy ellenszavazat mellett.
"A parlament megállapította, hogy kártérítést kell követelni az Oroszországi Föderációtól, amely a Szovjetunió jogutódjának minősül" - olvasható a határozat szövegében.
A dokumentum mindemellett kiemelte, hogy Oroszországban hamis információkkal elferdítik a történelmi tényeket, és tagadják a szovjet megszállást, illetve az ennek következtében okozott károkat.
Hasonló törekvések már korábban is voltak Litvániában. 2000-ben például a seimas törvényben kötelezte a kormányt kártérítés követelésére. A vilniusi vezetés berkeiben 30 milliárd dolláros (több mint 8400 milliárd forint) kártérítési összeg is felmerült már. Ugyanakkor közvélemény-kutatások szerint csak kevesen hittek abban, hogy a kártérítés - akár erkölcsileg, akár anyagilag - megvalósulhat.
Orosz tisztségviselők ismételten hangsúlyozták, hogy nem tekintik megszállásnak azt, hogy a három balti állam a Szovjetunió részévé vált. Emellett kizártak bárminemű kompenzációról folytatandó tárgyalást.
Litvániát 1940-ben kebelezte be a Szovjetunió. A mostani határozat elfogadását a szovjet rezsim által a balti országokban végrehajtott deportálások kezdetének 80. évfordulójához igazították. 1941. június 14-én és az azt követő napokban mintegy 10 ezer észtet, több mint 15 ezer lettet és csaknem 18 ezer litvánt hurcoltak el az annektált balti államokból Szibériába. Egy második, még nagyobb kitelepítési hullám 1949-ben indult.
Összesen mintegy 280 ezer embert hurcoltak el hazájából. Számos deportált személy a kemény szibériai életkörülmények miatt életét vesztette, hozzávetőleg egyharmaduk tért vissza.
A három balti ország a második világháború idején felváltva volt a Szovjetunió és a náci Németország megszállása alatt, s csak 1991-ben szerezhette vissza függetlenségét. 2004 óta a három ország az Európai Unió és a NATO tagja.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready