Vádat emelt gondatlanságból elkövetett emberölés miatt csütörtökön az izraeli ügyészség az ellen az izraeli rendőr ellen, aki tavaly agyonlőtt egy palesztin autista férfit Jeruzsálem óvárosi részén.
Az azonosítatlan személyazonosságú rendőr az elítélése esetén akár 12 év börtönbüntetést is kaphat. A rendőr felettese - aki az incidens idején szintén a helyszínen tartózkodott - ellen nem emeltek vádat.
A 32 éves Ijád Hallákot tavaly május végén lőtték agyon az óváros oroszlános kapujának közelében, miközben úton volt egy különleges bánásmódot igénylők számára fenntartott intézménybe, amelybe rendszeresen járt.
A térség gyakori helyszíne a palesztinok és az izraeli biztonsági erők közötti összecsapásoknak, az óvárosi szűk utcákat pedig biztonsági kamerák százaival figyelik meg, amelyek azonban az ügyészség szerint nem működtek a környéken az incidens idején.
Az akkori beszámolók szerint Hallákot azután lőtték agyon, hogy elfutott, és nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy álljon meg. Az igazságügyi minisztérium korábbi közleménye szerint a sérült Hallák egy szemetes mellett kuporodva rámutatott egy általa ismert nőre, és valamit motyogott, a rendőr pedig a nőhöz fordulva megkérdezte arabul, hogy "hol a fegyver?". A nő azt kérdezte, hogy "milyen fegyver?", mire a rendőr tüzet nyitott Hallákra. A nő - aki a közlemény szerint valószínűleg Hallák tanára volt - akkor egy izraeli televíziós csatornának azt mondta: többször felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy Hallák "fogyatékossággal él". Az ügyészség szerint a rendőr másodszor mellkason lőtte a földön elterülő férfit.
Hallák családja a történtek után bírálta az izraeli hatóságok nyomozását, és keményebb vádakat sürgetett.
Jogvédő csoportok szerint Izrael ritkán vonja felelősségre biztonsági erőinek tagjait palesztinok agyonlövése miatt. A vizsgálatok végén gyakran nem emelnek vádat, illetve enyhe büntetések születnek, sok esetben pedig a szemtanúkat be se hívják kihallgatásra.
(MTI)