Bezár!
2021. július 24., szombat, Kinga, Kincső, Csenge napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:38 A gyógykezelésen átesett daganatos betegek is olthatók Szputnyik V-vel13:11 Szilágyi Áron a címvédés kapujában12:55 Verrasztó Dávid döntős 400 méter vegyesen12:30 "Nem piszkolom be a kezeimet" - eltiltották az algériai dzsúdóst, mert nem állt ki zsidó ellenfele ellen12:03 Gyülekezési no-go zóna: lehet tüntetni a cigánybűnözés ellen Jászapátiban, de csak statikusan11:56 Tokió 2020: tizenhét új koronavírusos eset11:44 Ne állj be a sorba! - Homeland And Family-ajánló (x)11:36 Szóváltás esetén alkalmazható taktikák11:17 Repülővel szállítják a pórul járt utasokat Csitába11:02 A kormány teljes ellenőrzése miatt aggódnak az ausztrálok10:42 Földrengés rázta meg Manilát10:19 Egy "osztrák" búcsúztatta a legfiatalabb olimpikont09:21 Nehéz lesz a ballibek dolga: még a kormányellenesek többsége sem akar letérdelni az iskolai buzipropaganda előtt09:06 Tűz volt egy orosházi üveggyár raktárában08:22 Ismét örmény katonákat ítélt el az azerbajdzsáni bíróság
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Athén és Nicosia egyértelmű és azonnali választ kért az ENSZ BT-től Törökországgal szemben

Reklám

Egyértelmű és azonnali választ követelt szerdán Ciprus és Görögország szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök és a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője, Ersin Tatar előző nap bejelentette egy vitatott hovatartozású terület részleges újranyitását.
A ciprusi török hatóságok részben újra akarják nyitni az elhagyatott üdülőövezetet, Varoshát, amelyet az ENSZ BT korábbi határozatai szerint a világszervezet felügyelete alá kellene utalni. A ciprusi török hatóságok bejelentése értelmében a város részben polgári ellenőrzés alá kerül.
Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi és a szigetre látogató Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter hangsúlyozták: Varosha részleges megnyitásáról szóló döntés sérti az ENSZ BT számos határozatát, és "azonnal vissza kell vonni".
"Ez az ENSZ BT határozatainak egyértelmű megsértése, és negatív hatással bír a tárgyalások újraindítását célzó erőfeszítésekre" - jelentette ki a ciprusi állami rádióban szerdán Hrisztodulídisz. A ciprusi külügyminiszter szerint a BT szerda délutáni ülésén "egyértelmű üzenetnek" kell születnie az üggyel összefüggésben. A ciprusi külügyminiszter szerint a béketárgyalások jövője nagyban függ a nemzetközi közösség reagálásaitól az ügyben. Hrisztodulídisz mindazonáltal üdvözölte, hogy mind az EU, mind az Egyesült Államok és további országok azonnal elítélték az újabb török provokációt.
A görög külügyminiszter kizárta annak lehetőségét, hogy javuljon Görögország és Törökország kapcsolata mindaddig, amíg - állítása szerint - Ankara folytatja provokációit és jogsértéseit Ciprussal kapcsolatban, egyúttal úgy fogalmazott: "a török agresszió nem maradhat válasz nélkül".
A ciprusi török hatóságok kedden közölték, hogy Varosha (törökül Maras) egy része polgári ellenőrzés alá kerül. A cél az, hogy az eredeti tulajdonosok visszatérhessenek házaikba, de a terület a ciprusi török hatóságok felügyelete alá kerülne, amely egy olyan állam fennhatóságának az elismerését jelentené, amelyet csakis Törökország ismer el.
Az elhagyatott üdülőövezet az 1974-es török invázió óta üresen áll, szögesdrótot húztak köré, a területére senki sem léphet be. Becslések szerint mintegy 17 ezer ciprusi görög menekült el Varoshából a török csapatok előrenyomulásával párhuzamosan 1974 augusztusában.
Az ENSZ BT 1984-ben elfogadott határozata tiltja azoknak a személyeknek a betelepítését Varoshába, akik nem a város lakosai, és indítványozza a terület ENSZ-felügyelet alá helyezését. A Reuters hírügynökség megjegyzi: széles körben elfogadott az az álláspont, amely szerint Varosha azon területek között szerepelne, amelyeket vissza lehetne szolgáltatni a ciprusi görögöknek egy esetleges ciprusi békemegállapodás esetén.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready