Egyértelmű és azonnali választ követelt szerdán Ciprus és Görögország szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök és a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője, Ersin Tatar előző nap bejelentette egy vitatott hovatartozású terület részleges újranyitását.
A ciprusi török hatóságok részben újra akarják nyitni az elhagyatott üdülőövezetet, Varoshát, amelyet az ENSZ BT korábbi határozatai szerint a világszervezet felügyelete alá kellene utalni. A ciprusi török hatóságok bejelentése értelmében a város részben polgári ellenőrzés alá kerül.
Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi és a szigetre látogató Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter hangsúlyozták: Varosha részleges megnyitásáról szóló döntés sérti az ENSZ BT számos határozatát, és "azonnal vissza kell vonni".
"Ez az ENSZ BT határozatainak egyértelmű megsértése, és negatív hatással bír a tárgyalások újraindítását célzó erőfeszítésekre" - jelentette ki a ciprusi állami rádióban szerdán Hrisztodulídisz. A ciprusi külügyminiszter szerint a BT szerda délutáni ülésén "egyértelmű üzenetnek" kell születnie az üggyel összefüggésben. A ciprusi külügyminiszter szerint a béketárgyalások jövője nagyban függ a nemzetközi közösség reagálásaitól az ügyben. Hrisztodulídisz mindazonáltal üdvözölte, hogy mind az EU, mind az Egyesült Államok és további országok azonnal elítélték az újabb török provokációt.
A görög külügyminiszter kizárta annak lehetőségét, hogy javuljon Görögország és Törökország kapcsolata mindaddig, amíg - állítása szerint - Ankara folytatja provokációit és jogsértéseit Ciprussal kapcsolatban, egyúttal úgy fogalmazott: "a török agresszió nem maradhat válasz nélkül".
A ciprusi török hatóságok kedden közölték, hogy Varosha (törökül Maras) egy része polgári ellenőrzés alá kerül. A cél az, hogy az eredeti tulajdonosok visszatérhessenek házaikba, de a terület a ciprusi török hatóságok felügyelete alá kerülne, amely egy olyan állam fennhatóságának az elismerését jelentené, amelyet csakis Törökország ismer el.
Az elhagyatott üdülőövezet az 1974-es török invázió óta üresen áll, szögesdrótot húztak köré, a területére senki sem léphet be. Becslések szerint mintegy 17 ezer ciprusi görög menekült el Varoshából a török csapatok előrenyomulásával párhuzamosan 1974 augusztusában.
Az ENSZ BT 1984-ben elfogadott határozata tiltja azoknak a személyeknek a betelepítését Varoshába, akik nem a város lakosai, és indítványozza a terület ENSZ-felügyelet alá helyezését. A Reuters hírügynökség megjegyzi: széles körben elfogadott az az álláspont, amely szerint Varosha azon területek között szerepelne, amelyeket vissza lehetne szolgáltatni a ciprusi görögöknek egy esetleges ciprusi békemegállapodás esetén.
(MTI)