2021. július 30., péntek, Judit, Xénia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:10 Cseh edzője szerint Magyarország egyik legnagyobb sportembere búcsúzott07:53 Kecskeméti repülőnap: számos légi és szárazföldi bemutató szerepel a programok között07:04 A japán kormány meghosszabbítja Tokióban a rendkívüli állapotot06:45 Telegdy Ádám ötödik 200 méter háton06:27 Burián tizedik 200 méter háton06:22 Milák döntős 100 méter pillangón, Szabó 14. lett06:16 Cseh László hetedik hellyel fejezte be a pályafutását22:27 Kettős vereséggel esett ki a Puskás Akadémia22:16 Migránsok elhelyezése ellen tüntettek Litvániában22:04 Az egészségügyi dolgozóknak legkésőbb szeptember 1-ig be kell adatniuk az első oltást21:40 A szlovák kormány járványügyi politikája ellen tüntetők megbénították Pozsonyban a belvárosi forgalmat21:17 Johnsonék nagyon iparkodnak: a parlament mellé építenek holoemlékművet százmillió fontból, zöldterület felszámolásával20:59 Örményország orosz határőröket szeretne Azerbajdzsánnal közös határán20:45 Megkínozták a szegény gyermekgyilkos urat? Kiengedik a börtönből, ha Mexikóban történt20:32 Emmi: meghosszabbítják a vörös kód figyelmeztetést
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Állításuk szerint a tálibok ellenőrzik Afganisztán határainak 90 százalékát

Reklám

A tálibok Afganisztán határának 90 százalékát ellenőrzik, ahol offenzívát hajtanak végre, kihasználva a külföldi katonák kivonását - állította az iszlamista lázadók egyik szóvivője csütörtökön.
"Afganisztánnak a Tádzsikisztánnal, Üzbegisztánnal, Türkmenisztánnal és Iránnal közös határainak körülbelül 90 százaléka az ellenőrzésünk alatt van" - mondta Zabibulla Mudzsahid szóvivő a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek. Az állítást független forrásból az AFP francia hírügynökség nem tudta megerősíteni.
Hozzátette, hogy a lázadók nem tűrik el többé külföldi csapatok jelenlétét Afganisztánban, ami vonatkozik a török katonákra is.
"Korábban már elutasítottuk Törökország álláspontját, és jeleztük, hogy az Egyesült Államok afganisztáni kivonulása után nem engedjük meg, hogy külföldi csapatok bármilyen ürüggyel Afganisztánban állomásozzanak" - szögezte le.
Zabibulla Mudzsahid azt is közölte, hogy "nem engedik" meg az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek, hogy "aktív szerepet játsszon az országban". A szóvivő szerint "már nincsen Közép-Ázsiából vagy Kínából érkezett harcos" Afganisztánban.
A tálibok május óta heves offenzívát folytatnak az afgán kormányerők ellen, miközben a nemzetközi erők végleges kivonulásukat készítik elő Afganisztánból, amely a tervek szerint augusztus végén fejeződik be.
A lázadók jelentős területeket foglaltak el vidéken, valamint kulcsfontosságú határátkelőket, és több nagyvárost körülzártak.
A létfontosságú amerikai támogatástól megfosztott afgán kormányerők csak csekély ellenállást tanúsítottak, lényegében csak a tartományi székhelyeket és a fontosabb útvonalakat ellenőrzik.
Júliusban a tálibok azt állították, hogy az ország területének 85 százaléka van a kezükben, a kormány ezt a számot kétségbe vonta, független források pedig nem erősítették meg.
A tálib offenzíva aggasztja a szomszédos országokat, elsősorban Tádzsikisztánt, amellyel Afganisztánnak több mint 1200 kilométer hosszú közös határa van. Az ország csütörtökön teljes hadseregét meglepetésszerű hadgyakorlatra mozgósította. Oroszországgal és Üzbegisztánnal augusztusra terveznek közös hadgyakorlatot az afgán határ közelében.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready