Kémkedés vádjával nyolcévi börtönre ítéltek egy francia férfit Iránban. A harminchat éves Benjamin Briere-t, aki éhségsztrájkot folytat tiltakozásul az ellen, ahogyan bánnak vele, és tagadja a vádat, 2020 májusában vették őrizetbe, miután légifelvételeket készített egy sivatagban az iráni-türkmén határ közelében, és kérdéseket tett fel a közösségi hálón az iráni nők kötelező kendőviselésével kapcsolatban.
Francia ügyvédje, Philippe Valent közölte, hogy védencét egy iráni forradalmi bíróság kémkedésért nyolcévi, kormányellenes propagandáért pedig nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ügyvéd szerint a vádak alaptalanok.
A férfi iráni ügyvédje, Szaed Dehgan újságíróknak elmondta, hogy a bírósági tárgyalást az Irán északkeleti vidékén fekvő Meshedben tartották.  Briere-t "az Iráni Iszlám Köztársasággal ellenséges országgal folytatott együttműködéssel" vádolták meg.
Ez az első alkalom, hogy iráni bíróság "ellenséges országnak" tekinti Franciaországot.
Franciaország is részt vesz - más nagyhatalmakkal együtt - az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött megállapodás újraélesztéséről folyó bécsi tárgyalásokon.
"Elfogadhatatlan, hogy egy ország túszként kezel, önkényesen fogva tart, és tárgyalásaihoz aduként használ fel francia állampolgárt " - olvasható Philippe Valent ügyvéd közleményében. A francia külügyminisztérium közleményében leszögezte: "a francia turistára kirótt börtönbüntetés alaptalan és elfogadhatatlan".
Januárban Fariba Adelkhah francia-iráni állampolgárságú kutatót küldték vissza házi őrizetből a börtönbe. Az antropológust - aki a síita vallás és a forradalom utáni Irán történetének szakértője - 2019. június 5-én tartóztatták le Teheránban. 2020 májusában öt év börtönbüntetésre ítélték az iráni nemzetbiztonság elleni összeesküvés vádjával.
(MTI)