Moszkva támadni fog, az első számú célpontja pedig Odessza lesz – erről Michael Doran amerikai külpolitikai elemző beszélt a Mandinernek tegnap adott (vagy legalábbis tegnap este megjelent) interjújában. A Hudson Institute vezető kutatója szerint Putyin az egész fekete-tengeri partvidéket el fogja csatolni, egészen Romániáig.
Zoom
Fotó: Mátrai Dávid
Hozzátette: az ukrán import jelentős része az odesszai kikötőn keresztül érkezik; ha Ukrajna elveszíti tengeri kijáratait, egy zárt szárazföldi állammá válik, a gazdasága megrendül, maga az ukrán állam pedig gyengévé válik.
Michael Doran szerint az oroszok Donbaszt és talán még Harkov városát is elfoglalják, de Kijevet nem. Szerinte Putyin szándéka az, hogy olyan mértékben gyengítse le Ukrajnát, hogy teljesen függő viszonyba kerüljön Oroszországgal. Úgy fogalmazott: minimális katonai „ráfordítással” a lehető legnagyobb kárt okozzák Ukrajnában, egy gyenge állam jön létre a szomszédukban.
Bush elnök egykori tanácsadója felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel Ukrajna nem NATO-tagállam, a nyugati államok katonailag nem fogják megvédeni. Hozzátette: Putyin ráadásul megosztja a nyugati államokat, és távoli terve az, hogy leválassza Törökországot a NATO-ról. Orosz katonák állomásoznak Törökország körül: Szíriában, Örményországban, Grúziában és a Fekete-tenger túloldalán is orosz állások vannak. Jobb pozíciói lesznek a régióban, mint Törökországnak.
Az amerikai tanácsadó szerint Putyin demonstrálja, hogy a Nyugat megosztott, mert pontosan látja, hogy a mostani ukrajnai orosz húzás már hátrányban, meglepetésszerűen érte az Egyesült Államokat. Biden rendbe akarta hozni a feszült orosz–amerikai és német–amerikai viszonyt, hogy utána a kínai veszélyre tudjon koncentrálni. Már amennyire tud még egyáltalán koncentrálni bármire...
(Mandiner - Index nyomán)