Az izraeli vezető politikusok eddig óvatosan nyilatkoztak az orosz-ukrán háborúról, mert Oroszországban nagy létszámú zsidó közösség él. Nyugati állítások szerint viszont fordult a kocka, az orosz hadsereg előrenyomulása megtorpant. Ennek tudatában Moszkvával szemben az izraeli politikai vezetés is megengedheti magának a kioktató, oroszellenes hangot. Szergej Lavrov külügyminiszter tegnap az olasz tévében tett néhány zsidókkal kapcsolatos kijelentést, amire az izraeli kormány tagjai dühödten reagáltak, az izraeli orosz nagykövetet pedig berendelték az Izraeli Külügyminisztériumba – írja a Má’árív.
Zoom
Szergej Lavrov nyilatkozik az olasz tévének (fotó: videókép)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kihúzta a gyufát a zsidó fajvédőknél, miután tegnap este az olasz tévének adott interjúban az orosz-ukrán háborúról szólva a többi között kijelentette:
Volodimir Zelenszkij zsidó mivolta nem jelenti azt, hogy országában ne lennének nácik. Hiszem, hogy Adolf Hitler ereiben is csörgedezett zsidó vér. Meg különben is, a legnagyobb antiszemiták, azok zsidók. Zelenszkij csak akkor mozdíthatja előre a két ország közti megbékélést, ha a náci fegyveres erőinek többé nem ad a bűncselekménnyel határos parancsokat.
Zoom
Az ukrán Azov zászlóalj – csak nem rájuk célzott Lavrov? (fotó: archív)
Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Lavrov külügyminiszter a fentebb említett megállapításainál mondott fontosabbakat is, de az izraeli kormány tagjai leginkább a zsidó vonatkozású kijeletéseire reagáltak. Elsőként Jo’áz Hendel hírközlési miniszter ítélte el az orosz külügyminiszter a zsidókkal kapcsolatos megjegyzéseit:
A történelmi pontosítás kedvéért elmondom: Hitler ereiben nem csörgedezett zsidó vér, az meg felháborító, ami Ukrajnában történik. Ezekkel az elképesztő állításokkal igyekeznek igazolni az oroszok által Ukrajnában elkövetett szörnyű cselekményeket. A holokauszt semmibe vételét nem vagyok hajlandó elfogadni.
Zoom
Az Azov zászlóalj – Zelenszkij nekik ad parancsokat (fotó: archív)
Jáír Golán gazdasági és ipari miniszterhelyettes sem fukarkodott az orosz külügyminisztert elítélő szavakkal:
Lavrov megnyilatkozása alapjában véve megrázó, antiszemita és főleg hazug. Ez a megnyilatkozás valójában az orosz politikai vezetés milyenségét tükrözi – egy agresszív politikai vezetését, amely nem habozik likvidálni a belső ellenzékét, rátámadni egy másik országra és ráfogni azt, hogy újjáéleszti a nácizmust.
Zoom
Jáír Lápíd (balra) és Szergej Lavrov Moszkvában 2021 őszén (fotó: AP)
A Rágalmazás Elleni Liga (ADL) amerikai zsidó szervezet is sietett elítélni Lavrovot:
Az orosz külügyminiszter kétségbeesett és átlátszó erőfeszítéseket tesz Ukrajna elleni orosz támadás igazolására, s ennek érdekében Lavrov a leginkább sértő analógiákkal és hazug összehasonlításokkal él. A nácik, Hitler és a holokauszt felemlegetésével Lavrovnak föl kell hagynia.
Néhány órás késéssel - nyilván alapos meggondolás után - az ügyben Jáír Lápíd izraeli külügyminiszter is megszólalt, míg Oroszország izraeli nagykövetét berendelték az Izraeli Külügyminisztériumba. Jáír Lápíd a következő nyilatkozatot tette közzé:
Lavrov külügyminiszter megnyilatkozása megbocsáthatatlan és botrányos s egyben szörnyű történelmi tévedés is. A zsidók nem gyilkolták saját magukat a holokauszt idején. (Egyébként ezt Lavrov sem állította – H. J.) A zsidók elleni rasszizmus legalacsonyabb szintje az, amikor a zsidókat saját magukat vádolják antiszemitizmussal – nyilatkozta Jáír Lápíd izraeli külügyminiszter.
H. J. – Kuruc.info