A Hamász (Shiri Zsuzsa és az MTI mániákusan ismételgetett jelzős szerkezete szerint: a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista terrorszervezet) kedden közzétett egy videófelvételt az egyik izraeli állampolgárságú foglyáról, aki a felvételen oxigénmaszkban, kórházi ágyon látható - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
A helymeghatározás megakadályozása érdekében hang nélküli videófelvétel a 2015 óta fogva tartott Hisam al-Szajídot mutatja, miközben a háttérben lévő képernyőn egy, ezen a héten, Katarban tartott konferencia képei láthatók.
A videót egy nappal korábban szokatlan bejelentést előzte meg az egyik, a Gázai övezetben fogva tartott izraeli egészségi állapotának romlásáról. A Hamász nem követelt ellenszolgáltatást a felvételért, s ez a lap szerint azt jelzi, hogy kétségbeesetten törekszik a fogolycsere-alku megkötésére.
Hiszam al-Szajíd, a korábban Izraeli déli részén élő 34 éves beduin fiatalember 2015-ben önszántából lépte át a Gázai övezet határát, s a Hamász azóta nem adott át Izraelnek bizonyítékot az elfogásáról és őrzéséről.
A videót elnémították, hogy ne jelezhesse közeli főút, müezzin vagy a kórház hangjaival a pontos tartózkodási helyet, mert ezt a Hamász a legnagyobb titokban tartja. A ynet szerint azt sem akarhatták, hogy maga al-Szajid megpróbáljon célozni helyzetére vagy helyére.
A filmen al-Szajíd kissé távolságtartónak látszik, de úgy tűnik, tisztában van vele, hogy fényképezik. Nem láthatók zúzódások testének felfedett részein. Közzétették izraeli személyi igazolványának képét is.
A szervezet korábban soha nem adott át életjelt a foglyairól anélkül, hogy ezért cserében ne kért volna valamit. A videó közzététele ezért azt jelezheti, hogy különösen fontosnak tartják a fogolycseréről szóló tárgyalások megindítását Izraellel.
"Izrael úgy véli, hogy a Hamász közvetlenül felelős civil polgárainak a helyzetéért, akiknek fogva tartásával megsérti a nemzetközi jogot. Két, értelmi fogyatékossággal élő emberről van szó, valamint két izraeli katona, a néhai Hadar Goldin és Oron Saul holttestéről, s át nem adásukkal lábbal tiporják az erkölcs és a nemzetközi jog minden határát" - hangsúlyozta kedden Jaír Lapid külügyminiszter, aki várhatóan a közeli napokban átveszi a kormányfői széket Naftali Bennett miniszterelnöktől.
"Felszólítom a nemzetközi közösséget, beleértve az Egészségügyi Világszervezetet, a Vöröskeresztet és az értelmi fogyatékossággal élők szervezeteit, hogy ítéljék el a Hamász embertelen viselkedését, és követeljék, hogy a nemzetközi joggal összhangban járjon el, s adja át a civileket és a holttesteket"- tette hozzá Lapid.
Az Al-Qudsz című palesztin újságban megjelent írás szerint előzőleg, a szokatlan korábbi bejelentés után, Izrael kapcsolatba lépett az egyiptomi hírszerzés vezetőivel, és felvilágosítást kért a foglyok sorsáról, s az egyikük egészségi állapotának romlásáról szóló közlés megbízhatóságáról.  Az egyiptomi illetékesek megígérték, hogy az egyik fogoly betegsége nyomán megpróbálnak áttörést elérni a fogságban lévő izraeliek átadásáról szóló, és jelenleg felfüggesztett tárgyalásokon.
A Hamász rabságában lévő másik izraeli, az etióp zsidó Avra Mengisztu is átsétált askeloni otthonából a Gázai övezetbe, még 2014 szeptemberében. Mindkét izraeli állampolgár családja azt állítja, hogy a Gázába ment fiataloknak mentális egészségi problémáik voltak. Ennek ellenére a Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy ők izraeli "katonák" voltak.