Szerda éjjel tüzérségi támadást hajtottak végre a Kígyó-szigeten, amit követően az oroszok elmenekültek – közölte az ukrán hadsereg déli hadműveleti parancsnoksága. Az oroszok nem sokkal később bejelentették, hogy „jó szándékból” elhagyták a szigetet, írja az Index.
Zoom
Ettől lángolt fel bennük a jó szándék
Az ukránok azt írták, hogy az éjjeli akciót követően az életben maradt orosz katonákat két csónakkal evakuálták a szigetről. Elmondásuk szerint a szigeten még mindig ég a tűz, és az evakuáció után is robbanásokat hallottak onnan.
Mindeközben az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov őrnagy is megerősítette, hogy elhagyták a szigetet, bár ő egy kicsit máshogy indokolta meg a lépést, ugyanis azt mondta, hogy a „jó szándék” vezérelte őket.
Konasenkov úgy fogalmazott: az Orosz Föderáció a lépéssel azt próbálja bizonyítani, hogy „nem gátolja az ENSZ arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy egy humanitárius korridort hozzanak létre a mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő exportálása érdekében”.
Hozzátette azt is, hogy innentől kezdve szerinte nem lehet Oroszországot azzal vádolni, hogy éhínséget idéz elő az élelmiszer-kereskedelem megakadályozásával.
Demkó Attila: politikailag kellemetlen, katonailag helyes
„Az oroszok kivonultak a Kígyó-szigetről. Nem jóindulatból, ahogy mondják, hanem mert az ukrán szárazföld elfoglalása nélkül ez egy nehezen tartható pozíció, ahol folyamatosan véreztek.
Politikailag kellemetlen, katonailag helyes döntés. Rámutat az orosz képességek hiányosságaira, de arra is, hogy a politikai vezetés képes racionális döntések meghozatalára. Biztosan ki tudtak volna még hetekig-hónapokig tartani – nem volt jele a visszavonulásnak, az láthatóan az ukránokat is meglepte” - írja az MCC Geopolitikai Műhely vezetője.
Frissítés: az ukránok szerint nem gesztus volt
Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét a fekete-tengeri Kígyó-szigetről, miután az ukrán erők katonai csapásokat mértek rá - közölte csütörtökön az ukrán déli műveleti parancsnokság.
"Az éjszaka folyamán a hadművelet sikeres következő szakasza, rakéta- és tüzérségi egységeink tűzcsapásainak eredményeként a Kígyó-szigeten az ellenség két motorcsónakkal sietve evakuálta helyőrségének még ott maradt tagjait, és valószínűleg kiürítették a szigetet. Most a területet tűz borítja, robbanások hallatszanak" - írta a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében a déli parancsnokság, hozzátéve, hogy a művelet végső eredményeiről később tesznek jelentést.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az orosz védelmi minisztérium a maga részéről kijelentette, hogy "június 30-án az Oroszországi Föderáció fegyveres erői jóindulatú lépésként elvégezték a Kígyó-szigeten a rájuk bízott feladatokat, és visszavonták az ott állomásozó helyőrséget". Az orosz fél ezzel a "gesztussal" azt kívánja megmutatni, hogy az Oroszországi Föderáció nem avatkozik be az ENSZ azon törekvésébe, hogy humanitárius folyosót hozzon létre a mezőgazdasági termékek Ukrajna területéről történő tengeri exportjára - fűzte hozzá a tárca.
Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője viszont hazugságnak nevezte az orosz védelmi minisztérium kijelentését a helyőrség önkéntes kivonulásáról. "Nincs több orosz a Kígyó-szigeten. Az ukrán hadsereg kiváló műveletet hajtott végre, kiverte őket onnan. Oroszországban a csapatok állítólagos kivonásáról beszélnek, és ezt jóakaratú gesztusnak állítják be, akárcsak azt, hogy Oroszország nem akadályozza az ukrán gabonaexport számára a humanitárius folyosók létrehozását. Mindez viszont teljes hazugság. Először is, az ukrán fegyveres erők kiverték az oroszokat a Kígyó-szigetről. Másodszor, az oroszok ágyúzzák a gabonaraktárainkat" - fejtette ki a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, példaként említve, hogy reggel a dnyipropetrovszki régió egyik ilyen raktárát ágyúzták.
Jermak kijelentette, hogy Oroszország továbbra is élelmiszerválságot idéz elő, és hazudik erről. "Még mindig blokád alatt tartják a kikötőinket, és elpusztítják a gabonánkat. Globális holodomor (nagy éhínség) előidézésére van szükségük" - állította az elnöki iroda vezetője.
Az Ukrajnához tartozó, Romániához közeli Kígyó-szigetet még a háború első napjaiban szállták meg az orosz erők.
(MTI)