A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
A The New York Times beszámolója szerint az új törvény tiltja a lőfegyvertartást a legtöbb nyilvános helyen, például metrókban, parkokban, kórházakban, stadionokban és óvodákban. Ezen túlmenően lőfegyver nem tárolható olyan helyiségben, amelynek tulajdonosa nem adott erre engedélyt.
A törvény értelmében annak, aki fegyvertartási engedélyt kíván szerezni, 16 óra lőfegyverkiképzést, két óra lőtéren végzett képzést, valamint írásbeli vizsgát és személyes interjút kell teljesítenie. Ezenkívül az engedélykérelmezőket a helyi hatóságok is ellenőrzik.
A fegyverviselésre vonatkozó törvény szigorításáról szóló vita azután erősödött fel, hogy megnőtt a halálos áldozatokkal járó lövöldözések száma az Egyesült Államokban. Június 2-án négy halálos áldozata volt annak a lövöldözésnek, amely az Oklahoma államban található Tulsa városában zajlott le egy kórházi épületben. Május 24-én lövöldözés történt a texasi Uvalde város egyik általános iskolájában, amelynek következtében 19 gyerek és három felnőtt, köztük az elkövető meghalt. Napokkal korábban pedig a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy szupermarketben és megölt 10 embert.
Június elején Joe Biden amerikai elnök a fegyvertartást és -eladást szabályozó jogszabályok szigorítását kezdeményezte, majd június 25-én aláírta a Kongresszus által korábban jóváhagyott, a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó törvényt.
(MTI)